4 iunie 2018

CARTEA NUNȚII. Povestire pe scurt (4)

roman de GEORGE CĂLINESCU


Eros asiatic

Venise toamna. Hotărât să o cucerească, Jim se ducea în fiecare zi pe la Lola. În fiecare zi fata își schimba înfățișarea, pieptănătura, rochiile. În fiecare zi, Jim folosea tot arsenalul bărbătesc pentru cucerirea inimilor, dar Lola era rece. Îl chema mereu, dar era vădit că nu îl iubește. Într-o seară, când erau la Lola și Dora și Medy, Lola îl respinse fățiș, aducându-i un afront. 

De atunci, Jim nu se mai duse acolo. Se întâlni zilnic cu Vera, merseră la cinema, la Șosea ori în Cișmigiu. După vreo zece zile, primi un bilet de la Lola, care îi scria că îl așteaptă pe la ea.
Era o zi rece de noiembrie și fulguia mărunt. La 6, Vera îl aștepta la Șosea. Se duse la Lola, simțindu-se victorios. Acolo, dezamăgire. Cu Lola se afla un tânăr ofițer, iar fata se comportă în mod egal cu amândoi, fără aerele obișnuite, ci ca o fată de măritat. Intimidat de titlul de doctor în litere la Paris al lui Jim, ofițerul începu să vorbească aiurea.
Furios, Jim plecă spre Șosea, să-și răcorească nervii. La lumina unui bec o văzu pe Vera la capătul unei alei. Opri și o întrebă ce face ea acolo, noaptea. Fata începu să plângă. Îl aștepta de la ora 6. Fulgerat de înțelegere, Jim o întrebă dacă îl iubește. Fata spuse că da. O întrebă dacă vrea să fie nevasta lui. Fata zise da. Întrebă cui trebuie s-o ceară în căsătorie și, aflând că de la mama, porni împreună cu Vera către mama.

M-me Policrat et C-nia

Mama Verei îl primi pe Jim exagerat fardată și împopoțonată. Îl cunoștea pe tânăr din povestirile lui Bobby și, măgulită de curtoazia lui, acceptă pe dată să îi dea fata în casatorie. Deveni chiar entuziastă atunci când Jim spuse că se va ocupa numai el de chestiunile materiale care privesc căsătoria.
Îl reținură pe Jim la masă și avu prilejul să cunoască pe una dintre surorile Verei și pe soțul ei, un ins răzgâiat care mânca altceva decât ceilalți. Avea un regim de vegetale crude, pentru vitamine și calorii, fiindcă, zicea el, muncea mult cu creierul și trebuia să păstreze energia organismului pentru munca intelectuală. Când plecă, Jim îi luă Verei măsura degetului, pentru inelul de logodnă.

Marele Divan

A doua zi dimineață Jim primi de la Vera o scrisoare atât de frumoasă, încât se felicită că își alesese o fată cu un asemenea suflet. Începu a-și închipui cum va fi viața lor, cum își vor petrece fiecare zi, cum se va îmbrăca soția lui în diferite momente ale zilei.
Se duse și cumpără inelele de logodnă și reveni acasă, la prânz. În sufragerie era mare scandal. Lisandrina, domnișoară de 40 de ani, fusese surprinsă când îi bătuse iubitul în geam. Acum spusese că vrea să se mărite și își pusese toate babele în cap. Furios Silivestru le spuse că se va însura și el și va cumpăra casa în care stăteau. Necazul mătușilor se revărsă asupra lui, cu vorbe grele. Ca să le abată mânia, Jim le spuse că se însoară și el. Le spuse că a și făcut cererea în casatorie și le arătă inelele de logodna, pe care bijutierul gravase: Ion și Vera 1931.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !