12 iunie 2018

ALICE ÎN ȚARA MINUNILOR (5)

roman de LEWIS CAROLL

9. Povestea Falsei-Broaşte-Ţestoase

Ducesa o luă de braţ pe Alice şi porniră să se plimbe. Îşi sprijinea mereu bărbia ascuţită de umărul fetei şi asta nu-i plăcea deloc. Tot vorbind verzi şi uscate, se treziră faţă în faţă cu Regina. Aceasta o puse pe Ducesă să aleagă, ori zboară de acolo ori îi zboară capul, aşa că Ducesa dispăru.
Regina porunci continuarea jocului de crocket. Cum ii condamna pe toţi jucătorii la tăierea capului, iar soldaţii-arcuri plecau cu condamnaţii, în scurtă vreme rămaseră doar Regele, Regina şi Alice.

Regina renunţă la joc şi o trimise pe Alice cu Grifonul, să o vadă pe Falsa-Broască-Ţestoasă. Fata află de la el că nu se execută niciodată condamnaţii, dar Regina nu ştie asta.
Falsa-BroascăŢestoasă le povesti plângând cum mergea ea la şcoală când era mică. Învăţa la Franceză şi la Muzică, apoi erau Pititul şi Visul şi diferitele ramuri ale Aritmeticii: Ambiţionarea, Căderea, Îmbulzirea şi Împocirea. Mai făceau Misteria antică şi modernă, Zoografia apelor, apoi Desenul în valuri.
Alice mai află că făceau zece ore în prima zi şi apoi din ce în ce mai puţin. Grifonul hotărî că aflase destule despre lecţii şi îi ceru Falsei-Broaşte-Ţestoase să povestească despre jocuri.

10. Cadrilul Homarilor

Cu greu, Falsa-Broască-Ţestoasă reîncepu povestea. Spuse că e nespus de frumos Cadrilul Homarilor. Începu să povestească figurile dansului, completată tot mai vioi de Grifon. Amândoi ţipau şi ţopăiau înfierbântaţi, când, deodată, se potoliră.
Grifonul şi Falsa-Broască-Ţestoasă începură apoi să danseze solemn, după cum cânta Falsa-Broască-Ţestoasă. Când terminară, mai spuseră fel de fel de lucruri ce păreau fără noimă, apoi Alice le povesti peripeţiile ei. Le spuse apoi o poezie, dar ei nu fură mulţumiţi, căci suna cam anapoda.
Falsa-Broască-Ţestoasă porni să cânte cântecul "Supa de broască ţestoasă". Cum îl termină se auzi un strigăt care îi chema pe toţi la proces. Grifonul o luă de mână pe Alice şi porni grăbit la drum cu ea.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !