12 iunie 2018

ALICE ÎN ȚARA MINUNILOR (4)

roman de LEWIS CAROLL

7. Ceaiul nebunilor

În faţa casei, sub un copac, înghesuiţi într-un colţ al unei mese mari, luau ceaiul Iepurele-Alb şi Pălărierul. Între ei dormea Bursucelul, iar ei îşi sprijineau coatele pe el.
După un dialog absurd, la care participă arareori şi Bursucelul, Alice află că Timpul este supărat pe Pălărier şi ceasul lui arată mereu numai ora ceaiului. De aceea stăteau la o masă atât de mare, plină de ceşti, fiindcă nu apucau să le spele.

Bursucelul se trezi şi spuse o poveste aiurită, cu trei fetiţe ce trăiau într-o fântână cu melasă, mâncau melasă şi desenau melasă. Sătulă de atâta melasă şi de aiurelile pe care le auzise, Alice plecă pe un drum prin pădure. Văzu un copac ce avea o uşiţă în trunchi, intră şi se trezi în primul salon în care intrase, cel cu uşiţa şi măsuţa de cristal. Luă cheiţa, mâncă puţin din ciupercă, să se facă şi mai mică, descuie şi se trezi într-o grădină cu flori minunate şi fântâni răcoritoare.

8. O partidă de crochet la regină

Chiar lângă intrarea grădinii era un arbust cu trandafiri albi. Trei grădinari, cu înfăţişarea unor cărţi de joc de pică şi cu nume aşişderea - Doi, Cinci şi Şapte -, vopseau în roşu trandafirii albi.  Alice află că greşiseră şi plantaseră trandafiri albi în loc de trandafiri roşii, iar Regina de Cupă ar fi poruncit  să le taie capul dacă ar fi aflat.
Apăru deodată alaiul Reginei. Oştenii-cărţi de treflă, curtenii-cărţi de caro şi, la urmă, familia regală, Regele şi Regina de cupă, împreună cu copiii lor şi cu oaspeţii.* Între aceştia, Alice îl văzu şi pe Iepurele-Alb.
Când ajunse în dreptul Alicei, Regina îl întrebă despre ea pe Valetul de Cupă, care ducea coroana regală pe o pernă. Cum el nu ştia nimic, Alice se prezentă singură. Regina descoperi ce făceau grădinarii şi porunci să li se taie capul, dar Alice îi ascunse şi îi scăpă de execuţie.
Regina răcni la Alice şi o chemă să joace crocket. Fata intră în alai şi află de la Iepurele-Alb că Ducesa fusese condamnată la moarte, fiindcă îi trăsese o palmă Reginei.
Jocul de crocket era tare ciudat. Mingile erau nişte arici, ciocanele erau păsări flamingo, iar arcurile pe sub care trebuia să treacă mingile erau nişte soldaţi care îşi îndoiau trupurile sprijinindu-şi palmele de pământ. Jocul era greu, căci mingile se desfăşurau şi plecau, ciocanele întorceau capul chiar când voiai să loveşti mingea, iar arcurile se îndreptau şi plecau şi ele când nici nu te aşteptai.
Jucătorii nu aşteptau să le vină rândul, jucau toţi deodată, aşa că se făcu învălmăşeală şi Regina striga tot mai des să i se taie capul unuia şi altuia.
La un moment dat, Alice văzu că se înfiripă ceva din văzduh. Era Pisica-de-Cheshire, de fapt rânjetul ei. După ce apăru tot capul, începură să vorbească. Apărură Regele şi Regina. Cum pisica fu cam obraznică cu  Regele, Regina porunci  să i se taie capul.
Se iscă o discuţie despre faptul că nu se putea tăia capul cuiva care avea numai cap. Cum Regina se înfurie şi ameninţă să le taie capul tuturor, Alice propuse să i se ceară părerea Ducesei, fiindcă pisica era a ei. În acest timp capul dispăru.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !