5 iunie 2018

ADELA. Povestire pe scurt (6)

roman de GARABET IBRĂILEANU,

subintitulat ”Fragmente din jurnalul lui Emil Codrescu (iulie-august 189...)”


S-a făcut cald. Oamenii se îmbracă mai subțire, iar bărbații stau pe cerdac în cămașă, fără a le păsa că sunt văzuți de femei, atât cele din familie cât și cele care trec pe stradă
Emil Codrescu o admiră pe Adela într-o rochie de batist alb, apoi, în ziua în care pleacă în excursie la Văratic, într-o rochie roz, cu umbreluță și eșarfă tot roz.

Au plecat la Văratic împreună cu mama Adelei și cu coana Anica. Odată ajunși, doamnele rămân să viziteze mănăstirea, iar Codrescu și Adela se duc să se plimbe pe Filior, un muncel împădurit. Bărbatul admiră frumusețea locului, dar mai mult frumusețea tinerei femei, simțind dorința de a-și mărturisi sentimentul de iubire.
După masa de prânz, luată la mănăstire, cei doi pleacă iar, să urce la Poiana Țigăncii. Adela îl face fericit pe Codrescu, sprijinindu-se adesea de brațul său, bând apă din paharul lui și mângâindu-l fugar pe mână, când amintește din nou de diferența de vârstă dintre ei. Îl face să se simtă în același timp în paradis și în infern când acceptă să-i pună șalul pe umeri, ori când își pierde echilibrul și el o prinde în brațe. Îndrăgostitul e preocupat să interpreteze fiecare privire a ei, fiecare cuvânt, dându-le fel de fel de înțelesuri.
Codrescu simte în sânge otrava dragostei, dar și dorința. Când ajunge iar acasă, își miroase cu nesaț mâna în care ținuse mâna impregnată cu parfum suav a Adelei și revede cu ochii minții înfățișarea și toate gesturile tinerei femei.
A doua zi, Adela se arată stânjenită, dar reușește să se stăpânească. Îl invită la cină, anunțându-l că după ce mănâncă vor merge la plimbare. Emil Codrescu simte că a ajuns într-un moment de criză. E conștient că e plin de iubire și dorinta pentru tânăra femeie, dar are și dorinta de a-i sacrifica totul, chiar și libertatea lui. Își face însă fel de fel de probleme, tot din cauza diferenței de vârstă dintre ei. Gândește că poate Adelei i se pare doar că îl iubește, având de fapt doar calde sentimente de prietenie pentru el. Apoi se gândește că poate ea chiar îl iubește și că s-ar căsători cu el, dar peste câțiva ani el va fi într-adevăr bătrân și ar face-o nefericită, fie că i-ar fi credincioasă, fie că i-ar deveni infidelă.
Rămâne amorul platonic, dar se resemnează cu greu la această idee, fiindcă e bărbat în putere și dorește ca ea să fie femeia lui.

* * * 

Urmează Adela (7)
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !