5 iunie 2018

ADELA. Povestire pe scurt (5)

roman de GARABET IBRĂILEANU,

subintitulat ”Fragmente din jurnalul lui Emil Codrescu (iulie-august 189...)”


Codrescu se duce în vizită la Adela și o găsește cosând. Lucra o rochiță pentru fetița de patru ani a bucătăresei. Iubirea de copii era o adevărată pasiune a Adelei, stârnind gelozia bărbatului, pentru timpul în care aceștia i-o răpeau. Nici faptul că ea cosea în timp ce vorbea cu el nu-i plăcea, fiindcă nu putea să-i vadă ochii atunci când îi răspundea.

Bărbatul îi arată o fotografie de-a lui de când avea douăzeci de ani și întoarce pe toate părțile, în minte, afirmația ei că acum e mai bine. Adela îi face acum ea țigările, fiindcă vrea să îl ajute să reducă fumatul. El o consultă după ce ea se lovește la un picior. Își dă seama că a devenit unică pentru el. Îi vorbește tot timpul despre prietenia lui, ascunzând sentimentul de iubire și dorința pe care le simte pentru ea.
Adela și Codrescu, însoțiți de doamna M., pleacă la plimbare cu trăsura până la Oșlobeni. El văzuse acolo, la crâșmă, două femei tinere superbe, iar acum voia să le vadă și tânăra femeie. La crâșmă, însă, nu era decât una, iar bărbatul o vede astăzi cu alți ochi, lipsiți de interes.
Ca să-și justifice prezența acolo, cumpără măsline și covrigi, dar și o bucată de caracatiță. Pe drumul de întoarcere, caracatița răspândește un miros insuportabil, astfel că sunt nevoiți să o îngroape.
Acasă, Adela face în curte dulceață de zmeură, tulburând bărbatul cu altă ipostază a feminității sale.
Emil Codrescu are un impuls de afirmare a independenței sale și pleacă singur la mănăstire, la Neamț, pretextând că are acolo o afacere. Pe drum, are ochi pentru acele întâmplări care-i amintesc de iubire: cântecul plin de pasiune al majestuoasei neveste a pirpiriului crâșmar din Humulești, mersul unei tinere țărănci către un flăcău aflat în lan, lângă o colibă de frunze.
Codrescu compară caracterul auster, chiar trist și dizgrațios, al mănăstirii Neamțu, mănăstire de călugări, cu aspectul cochet al Agapiei, mănăstire de maici. Îl vizitează pe fostul său coleg, Timotin, care stătea aici în gazdă, împreună cu soția lui și cele patru fetițe.
Acum îndrăgostit de Adela, Emil Codrescu o vede cu alți ochi pe Jeny, soția lui Timotin. Apreciază căldura ei sufletească, inteligența și simțul umorului, chiar dacă este departe de a fi o frumusețe clasică. O cunoaște pe sora ei și pe soțul acesteia și își dă seama că acesta are o pasiune pentru ea.
În timp ce revine la Bălțățești, bărbatul e obsedat de imaginea Adelei. A doua zi, când o revede, ea îl pedepsește pentru că a plecat singur, ironizând spusele lui despre doamna Timotin, călătoria lui la mănăstire, apoi vorbind cu însuflețire despre vreme.

 * * *


Urmează Adela (6)
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !