5 iunie 2018

ADELA. Povestire pe scurt (4)

roman de GARABET IBRĂILEANU,

subintitulat ”Fragmente din jurnalul lui Emil Codrescu (iulie-august 189...)”


Emil Codrescu recunoaște, față de sine însuși, că e îndrăgostit de Adela. Acum se gândește tot timpul la ea, la tot ce face și ce spune și cum se îmbracă și ce frumoasă este.
Cei doi se duc la cumpărături la Târgu-Neamțului, într-o trăsură mică și înghesuită. Pentru a face să nu se observe stânjeneala produsă de faptul că se atingeau fără să vrea, bărbatul vorbește tot drumul, atrăgându-i atenția la frumusețile peisajului.

Ajunși, iau o gustare la vestita băcănie Tomovici, observând vilegiaturiștii care veneau la cumpărături și se mirau de prețurile mari. Se amuză apoi de reacția negustorului înfierbântat la apariția unei slujnice frumoase și atrăgătoare, fără să țină seama de vârsta lui, de cincizeci de ani,  și vârsta slujnicei, de optsprezece ani, chiar dacă la trup părea de douăzeci și cinci.
Codrescu o însoțește pe Adela la cumpărături și la plimbare până la Cetatea Neamțului (și scrie despre asta în jurnal numind-o pe tânăra femeie Ea, ca un adolescent îndrăgostit), apoi hotărăsc să rămână în târg să cineze. Cum până la cină mai era mult timp, se plimbă prin târg și stau de vorbă. Conversația lor se învârtește în jurul aceluiași subiect, cât de mult ține el la ea, fără a avea puterea de a face o declarație de dragoste.
După ce mănâncă, iar el îi admiră grația cu care făcea asta, pleacă înapoi spre Bălțățești. Se înnoptase și era frig. El o acoperă cu pardesiul lui, ea îl ajută să o învelească mai bine și atingerile mâinilor le aprinde sângele. El îi vorbește despre astronomie până ajung.
A doua zi de dimineață, ca răspuns la un bilet în care o întrebase dacă nu a răcit, Adela spune că nu putea răci când temperatura era așa de ridicată. Adela îi dă de înțeles că știe că el e îndrăgostit de ea, iar el nu îndrăznește să creadă că și ea e îndrăgostită de el. Se întreabă, cuprins de gelozie, dacă ea nu are un logodnic sau un amant, deși nimic din comportamentul ei nu lăsa să se creadă asta.
Plouă și se lasă frigul. Bărbatul e mai toată ziua acasă la cele trei femei, stă aproape tot timpul cu Adela. Ea citește Război și pace, iar el e gelos chiar și pe prințul Andrei, fiindcă ea îl place.

 * * *

Urmează Adela (5)
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !