23 mai 2018

SINGUR PE LUME. Povestire pe scurt (4)

roman de HECTOR MALOT

Capitolul XI Pe vas

Remi simte și mai bine că a rămas iar singur pe lume când hangiul îl alungă, aflând că Vitalis va sta două luni la închisoare. Băiatul ia cei trei câini și maimuța și pleacă, având numai unsprezece parale în buzunar.

Banii se duc repede pe pâine. Sunt izgoniți dintr-un sat în altul. Ajunși pe malul unei ape, ca să uite de foame, Remi se pune pe cântat, iar bieții câini pe dansat. De pe un vas îi admiră un băiat și mama acestuia. Băiatul, Arthur, părea bolnav, era culcat pe spate și legat de o scândură.
Comedianții sunt poftiți pe vas, iar Remi povestește ce li s-a întâmplat. Doamna, mama lui Arthur, îi poftește la masă, apoi, la cererea lui Arthur, îi propune lui Remi să rămână cu toții pe vas până când Vitalis va ieși din închisoare.

Capitolul XII Primul meu prieten

Doamna Milligan, mama lui Arthur, era englezoaică și văduvă. Nu îl avea decât pe Arthur, căci primul ei copil dispăruse mai demult, în împrejurări misterioase. Cumnatul ei, James Milligan, fratele soțului ei, îl căutase, dar nu reușise să-l găsească. Asta ar fi putut să fie în folosul lui, căci l-ar fi moștenit pe fratele său, dacă doamna Milligan nu l-ar fi născut pe Arthur la șapte luni după moartea soțului ei.
Arthur era foarte bolnav, de aceea trebuia să stea culcat tot timpul. Ca să nu se plictisească, s-au stabilit pe un vas, numit Lebăda,  cu care urma să cutreiere apele Franței.
Micul bolnav avea ore de studiu, cu mama sa. Nu prea îi ardea de învățat, era mereu neatent. Remi îl ajută să învețe, învățând și el alături de Arthur.

Capitolul XIII Copil găsit

Se apropia timpul eliberării lui Vitalis. Arthur și mama lui îi propun lui Remi să rămână la ei, să învețe alături de Arthur.  Băiatul acceptă, dar doamna Milligan îi spune că va trebui să primească acordul lui signor Vitalis și al părinților lui. Remi este îngrozit la gândul că vor afla că este un ”copil găsit”.
Remi își făcea griji degeaba. Vitalis sosește și nu este de acord ca băiatul să rămână cu cei doi. Socotește că el îl va putea pregăti mai bine pentru viață. Totuși, doamna Milligan își menține intenția de a le scrie părinților băiatului.

Capitolul XIV Zăpadă și lupi

Trupa de comedianți își reia viața nomadă. La sfârșitul toamnei, trebuia să ajungă de la Dijon la Paris, unde ar fi putut da reprezentații și în timpul iernii. Pe un drum pustiu sunt surprinși de ninsoare.
Găsesc în cale o colibă în care se adăpostesc, ba chiar reușesc să facă și puțin foc. Mâncarea li se termină, iar într-o noapte vin lupii și îi iau pe Zerbino și pe Dolce, care ieșiseră afară. Înspăimântat, Suflețel fuge într-un copac și stă toată noaptea acolo. Dimineață îl dau jos și abia reușesc să-l încălzească.

Capitolul XV Domnul Suflețel

Suflețel se îmbolnăvește grav de pneumonie. Doctorul din satul în care se opriseră îl tratează, dar bietul animal nu rezistă. Vitalis și Remi se duc să dea o reprezentație numai ei doi și Capi, căci nu mai aveau bani deloc și trebuia să plătească hangiului. Când se întorc, îl găsesc pe Suflețel mort. Cu ultimele puteri își trăsese pe el costumul de scenă.

* * * 

Pentru continuare, dă click aici: Singur pe lume (5)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !


11 comentarii:

  1. Foarte bine , am copiat , dar oricum la scoala nu se uita in caiet , ci la povestit am luat nota 10 de 2 ori . Multumesc mult ! :))))
    P.S - Mi-era lene sa rezumenz , dupa ce-m citit ambele volume !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ați putea face rezumatul la Poveste fara sfârșit ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cât de trist că personajele s-au stins așa de rapid, în doar 2 capitole.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vor mai apărea și vor mai dispărea și altele. Literatura este oglinda realității...

      Ștergere
  4. superb multumesc muuult!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !