23 mai 2018

SINGUR PE LUME. Povestire pe scurt (3)

roman de HECTOR MALOT

Capitolul VII Învăț să citesc

Părea că Rémi nu mai e chiar așa singur pe lume. Stăpânul său, signor Vitalis, stătea adesea cu el de vorbă, în timp ce mergeau împreună cu ceilalți comedianți, Suflețel, Capi, Zerbino și Dolce.
Odată, dintr-o discuție reiese că băiatul nu știe să citească, dar dorește asta și are destulă voință pentru a învăța. Vitalis sapă cu cuțitul pe niște plăcuțe de lemn literele alfabetului, iar Rémi le învață, cot la cot cu Capi.
După un timp, Capi știe să aleagă plăcuțele cu literele ce îi formează numele, în timp ce colegul său este capabil să citească din cărți.
În același fel, Remi învață să citească notele muzicale, spre marea bucurie a lui signor Vitalis.

Capitolul VIII Peste munți și prin văi

Trupa de comedianți străbate o parte din sudul Franței. În drumurile lor, Vitalis îl îndeamnă mereu pe Rémi să învețe, spre a ajunge pe trepte sociale tot mai înalte, așa cum fusese el. Această afirmație, împreună cu aceea că în tinerețe îl cunoscuse pe Murat, regele Neapolelui, îi trezesc curiozitatea băiatului. El se întreabă în sinea lui cine fusese stăpânul lui în tinerețe și cum de ajunsese un comediant ambulant la bătrânețe.

Capitolul IX Uriașul cu cizme de șapte poște

Când ajung la Bordeaux, Rémi vede corăbii pentru prima oară și află numele lor de la Vitalis. După un număr destul de mare de reprezentații, pleacă spre Pau și trebuie să străbată landa, întinderi nesfârșite de câmpuri necultivate.
Într-o seară, Rémi se urcă pe un dâmb, ca să vadă dacă nu se zăresc luminile vreunui sat. Nu se văd, în schimb, la întoarcere, vede o dihanie ce se apropia de el sărind prin întuneric. Se sperie și o ia la fugă. Când ajunge la Vitalis, în același timp cu ceea ce părea o ființă ciudată cu cizme uriașe , descoperă că era un localnic, ce umbla pe picioroange, așa cum era obiceiul pe acolo, ca să nu se înfunde în zonele mlăștinoase.

Capitolul X În fața justiției

Comedianții petrec iarna la Pau, unde le merge bine. La începutul primăverii pleacă la Toulouse, unde sperau să le meargă la fel de bine, fiindcă era un oraș mare și puteau da multe reprezentații. Din păcate, Vitalis intră în conflict cu un sergent și, nu numai atât, dar îl și lovește, fiindcă acesta îl lovise pe Remi.
Bătrânul este dus la închisoare, iar la judecată este pedepsit cu două luni de închisoare. Remi, speriat, se simte iar singur pe lume.

* * * 

Pentru continuare, dă click aici: Singur pe lume (4)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !


10 comentarii:

  1. multimesc cu acest site pot sa coppi si nu trebu sa citesc si sa fac rezumat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ai să ”copii”, adică să copiezi, n-o să-ți rămână nimic în cap, iar profesoara ta te va prinde.

      Ștergere
  2. Ba nu, mamaie a zis ca e bine daca copiez ca orele online sunt, cum ar zice copii mari, parnaie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spune-i mamaiei tale că școala e școală, oriunde și oricum, dacă vrei să înveți.

      Ștergere
    2. Dar ce spuneti de aceste teme 51 pagini A 4 gramatica si 7 cărți de citit si de scos ideile principale :singur pe lume ,minunea ,topească iarna cu istodor,vara cu istodor,olguta si un bunic de milioane,oscar si tanti roz toate obligatorii si caiet de vacanta la mate de la paralela 45 .Ce părere aveți?Unde este vacanță noastră?Vom merge la școală mai obosiți decit cind am terminat clasa a5 !!! Cred ca sunt exagerate temele si unele nici nu au fost predate la clasa ...!!?

      Ștergere
    3. Dacă îți vei face un program corect, există speranța că nu vei merge obosit/ă la școală. Împarte ceea ce ai de lucrat pe zile, până la 1 septembrie și lucrează cu tragere de inimă. După 1 septembrie, dacă termini tot, ia-ți vacanță totală!
      Succes!

      Ștergere
  3. Este foarte frumos din partea cui a facut rezumatul menteu ca mia salvat foarte mult din timp

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-am fost de folos!
      Totuși, într-o vacanță atât de mare, ai avea timp să citești romanul în întregime. ☺

      Ștergere
  4. din fericire am citit tot si acum ma ajuta ti si mai mult sa intelegg muultumesc!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !