roman de DANIEL DEFOE
Capitolul 7
Cercetarea insulei. Tutun, struguri, lămâi și trestie de zahăr, toate sălbatice, dar nici o urmă de om. Pisica se întoarce cu pui. Mă închid în casă pentru anotimpul ploios.
După zece luni de viață numai în preajma adăpostului său, Robinson Crusoe pornește să cerceteze insula. Urcă întâi pe cursul pârâului și găsește savane bogat înierbate. Găsește plante de tutun și trestie de zahăr sălbatică, precum și multe plante necunoscute.
În pădurile care mărgineau savanele, găsește pepeni și viță de vie cu ciorchini bogați și boabe mari. Merge mai departe și într-o vale găsește arbori de cacao, portocali și lămâi sălbatici.
Robinson Crusoe face provizii de fructe și usucă strugurii la soare, ca să obțină stafide. Astfel avea să aibă fructe și în sezonul în care acestea nu existau. Își face în locurile acelea o colibă mică, împrejmuită ca și adăpostul lui de pe țărmul mării, cu un gard solid, dublu. Are acum o casă la țară și una pe litoral. După vreo lună, cum trebuia să înceapă sezonul ploilor, se întoarce acasă cu provizia de stafide.
Acasă, naufragiatul găsește una dintre pisici, care fugise mai înainte și o socotise pierduta. Se întorsese cu trei pui după ea. În timpul ploilor nu iese din casă. Reface răbojul zilelor, căci pierduse socoteala duminicilor. Descoperă că se împlinea un an de când se afla pe insulă.
Experiențele pe care le are Robinson Crusoe cu semănatul orzului și orezului îl fac să înțeleagă rosturile anotimpurilor pe acele meleaguri. Într-un an erau două anotimpuri ploioase și două secetoase, care alternau cu regularitate. Ca să nu-i revină frigurile, el evită să iasă din casă în timpul ploilor și împletește coșuri pentru păstrarea recoltei și altor lucruri, din nuiele pregătite în anotimpurile secetoase.
Capitolul 8
Cea de-a doua cercetare a insulei. Papagalul pe care l-am învățat să vorbească. Descoperirea unei părți noi a insulei. Broaște țestoase și păsări marine. Prinderea și domesticirea unui ied.
Naufragiatul pornește la coliba lui de la țară mai departe, ca să cunoască insula. Întâlnește păduri pline de papagali. Prinde unul tânăr, pe care îl duce acasă, ca să-l învețe să vorbească. Vânează iepuri și vulpi, cărora le ia numai blana, așa cum făcea cu blănurile tuturor animalelor vânate.
Robinson Crusoe ajunge pe coasta opusă celei în care își avea el adăpostul. Aici, plaja era plină de broaște țestoase.și multe soiuri de păsări. Se părea că soarta îl aruncase în cea mai sărăcăcioasă parte a insulei, dar nu vrea să se mute, se obișnuise prea mult cu casa lui. Prinde un ied pe care îl duce acasă și îl domesticește foarte repede.
Trece și al doilea an de când Robinson Crusoe se afla pe insulă. Se pregătește să recolteze grânele și are de luptat întâi cu iepurii și caprele, care ar fi vrut să le roadă de verzi, apoi cu păsările care voiau să mănânce spicele coapte. Împrejmuiește terenul și leagă câinele acolo, ca să păzească și să latre noaptea. Bagă și păsările în sperieți, împușcând vreo trei și spânzurându-le în lan, așa cum se făcea în Anglia.
Robinson Crusoe strânge recolta tăind spicele cu două săbii mici, luate de pe epavă. Freacă spicele între palme ca să aleagă boabele de pleavă. Îi trebuie însă o moară să le macine, site ca să cearnă făina, drojdie și sare ca să plămădească pâinea, cuptor ca să o coacă. Îi trebuie și vase de pământ pentru a păstra boabele, făina, pâinea. Avea la ce să se gândească în următoarele șase luni.
* * *
Urmează Robinson Crusoe (5)
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !