16 mai 2018

PRINȚ ȘI CERȘETOR Povestire pe scurt (7)

roman de MARK TWAIN

32. Ziua încoronării

Încă înainte de răsăritul soarelui, la catedrala Westminster au început pregătirile pentru primirea alaiului regal. La lumina torţelor, galeriile au început să se umple de bogătaşi fără titluri de nobleţe, dornici să vadă încoronarea regelui.
La ora  şapte au început să sosească soţiile de pairi, înveşmântate în rochii strălucitoare, cu trene lungi şi încărcate de diamante.

La ora nouă sosiră ambasadorii străini, după câteva ceasuri, pairii din alaiul regal, apoi lordul regent şi alţi mari demnitari şi, în sfârşit, regele.
Tom Canty, purtând pe trup o mantie de brocart aurit, iar în suflet mâhnire şi căinţă,  fu condus către tron. Arhiepiscopul de Canterbury ridică coroana deasupra capului său şi deodată apăru în mijlocul catedralei un băiat zdrenţăros care strigă să nu îi pună coroana pe cap, fiindcă el e regele adevărat.
În clipa în care câţiva oameni puseră mâna pe zdrenţăros, Tom strigă tare că acela era regele. Eduard urcă pe platforma pe care se afla tronul, iar Tom îi căzu în genunchi şi îi jură credinţă, bucurându-se că regele adevărat intră în stăpânirea drepturilor sale.
Lordul regent şi alţi lorzi văzură asemănarea extraordinară dintre cei doi băieţi. Îl luară la întrebări pe Eduard, spre a se convinge de adevărul spuselor lui, dar tot ceea ce spunea el ar fi putut să spună şi Tom. Atunci lordului regent îi veni o idee minunată şi îl întrebă unde e Marele Sigiliu, căci numai regele adevărat putea să ştie unde e. Eduard răspunse cu uşurinţă la aceasta, spunând că este într-o ascunzătoare tainică din iatacul său.
Un lord se duse iute să caute. Când se întoarse, spuse însă că sigiliul nu este acolo. Lordul regent strigă atunci să îl azvârle în stradă pe cerşetor, dar Tom sări în apărarea regelui adevărat. Întrebă cum arăta Marele Sigiliu şi, când află, îi spuse lui Eduard că trebuie să îşi amintească mai bine de ziua în care s-au întâlnit. Povesti în amănunt ce se întâmplase, astfel că aflară şi ceilalţi cum se făcuse schimbul între prinț și cerșetor şi ajunse la momentul în care Eduard ieşise în grabă afară, după ce ascunsese un lucru.
Eduard îşi aminti deodată că ascunsese sigiliul într-o mânecă a unei armuri ce se afla pe peretele iatacului. Lordul se duse din nou şi de data aceasta reveni cu sigiliul în mâna ridicată deasupra capului.
Lordul regent porunci pe dată ca Tom să fie dezbrăcat de veşmintele regeşti şi să fie aruncat în Turn, dar adevăratul rege nu permise una ca asta. Îl întrebă pe Tom cum de şi-a amintit unde e sigiliul, iar acesta răspunse cu nevinovăţie că îl folosise de mai multe ori, ca să spargă alune cu el.
Ceremonia încoronării se desfăşură mai departe, dar cel încoronat a fost regele adevărat, Eduard al VI-lea.

33. Eduard pe tron

Miles Hendon ajunse şi el într-un târziu la palatul Westminster şi, printr-un noroc, ajunse chiar la rege. Când îl văzu nu îi veni să-şi creadă ochilor că  era zdrenţărosul cu care umblase atâta pe drumuri. Când auzi însă că îi confirmă titlul de conte, dreptul de a sta jos în prezenţa regelui şi înapoierea averii, se convinse că el era într-adevăr.
Tom Canty era şi el acolo, într-un veşmânt bogat şi deosebit, cum nu mai avea nimeni, căci regele aşa hotărâse. Îi dăduse titlul de Finul Regelui şi îi mulţumise pentru felul în care cârmuise ţara cât timp fusese în locul lui.

ÎNCHEIERE. Dreptate şi răsplată

Hugh plecă pe continent, unde muri în scurt timp, apoi Miles se căsători cu văduva lui, lady Edith.
De tatăl lui Tom nu mai auzi nimeni nimic.
Regele puse să fie ajutaţi toţi oamenii drepţi pe care îi cunoscuse când era cerşetor.
Miles Hendon şi Tom Canty au fost favoriţii regelui în tot cursul domniei acestuia.
În scurta sa stăpânire, căci muri tânăr, regele Eduard a avut o domnie neobişnuit de blândă şi îndurătoare pentru vremurile acelea, purtându-se cu dreptate faţă de  suferinţele oamenilor simpli, din popor.

Sfârşitul povestirii pe scurt a romanului Prinț și cerșetor

Citește și alte povestiri după romanele lui Mark Twain:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

16 comentarii:

  1. Super, este adevarat si foarte de ajutor.
    Multumesc!😊

    RăspundețiȘtergere
  2. Îți multumesc!M-a ajutat foarte mult!🥰

    RăspundețiȘtergere
  3. A fost de ajutor!! Sper sa iau o nota maxima la scoala! Sincere multumiri pentru efortul depus de a ajuta 🥰!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc mult! Această povestire m-a ajutat foarte mult la rezumatul cărți.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai salvat . Mulțumesc mult mult în ultima săptămână

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare foarte bine că te-am salvat, dar... este ”M-AI salvat! ☺

      Ștergere
  6. Mihalcea Oana Mariana8 ianuarie 2023 la 13:02

    Vă mulțumesc ! Această povestire pe scurt, m-a ajutat să îmi reîmprospătez memoria fiindcă cartea am citit-o în copilăria mea. Acum am avut nevoie să o recitesc pe scurt pentru a-mi verifica copilul la teme. Este de mare ajutor pentru noi părinții care avem timpul limitat pentru a mai citi repede o carte. Cu respect ! O zi frumoasă !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc și eu pentru frumoasele cuvinte de apreciere! Succes la școală!

      Ștergere
  7. Multumesc mult! M-a ajutat la scoala cat se poate de mult. Am scris tot de aici in 2 ore, atat de disperat eram dupa un rezumat lung al cartii. MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !