16 mai 2018

PRINȚ ȘI CERȘETOR Povestire pe scurt (5)

roman de MARK TWAIN

21. Hendon aleargă în ajutor

Eduard se trezi şi îngheţă de groază văzându-l pe pustnic lângă el, pregătit să îl înjunghie. Chiar atunci se auziră paşi la uşă şi  bătrânul aruncă repede peste băiat o blană de oaie.
Pe uşă intră Hendon. Bătrânul îl scoase afară, minţindu-l că băiatul a plecat, şi că îl va duce să îi arate încotro s-a dus.
Spre jalea lui Eduard cei doi plecară, dar auzi alţi paşi la uşă. După câteva clipe fu descoperit de John Canty, căci el era, împreună cu Hugo, flăcăul care îl păcălise să plece de la han.

22. Victima perfidiei

Începu o viaţă de chin pentru bietul Eduard. Hugo îl lovea mereu, până când regele îi dădu o lecţie straşnică, fiindcă fusese antrenat de cei mai mari maeştri în lupta cu bastonul şi în scrimă. De atunci numele de Regele Fu-Fu îi fu preschimbat în Rege al Cocoşilor de Luptă.
Hugo plănuia să se răzbune. Profită de faptul că "Zburlitul", şeful bandei, hotărâse ca băiatul să meargă cu hoţii, deşi nu vrusese nici să fure, nici să cerşească. Smulse din mâna unei femei o legătură mare şi o aruncă în braţele regelui, apoi o şterse mulţumit, lăsându-l în mijlocul unei mulţimi de oameni furioşi. Noroc că apăru ca prin minune Miles Hendon, care îi luă apărarea şi ceru să fie judecat de lege.

23. Prinţul întemniţat

Pe vremea aceea hoţii erau condamnaţi la moarte dacă bunul furat era preţuit la mai mult de treisprezece gologani. În legătura femeii era un purceluş fript care valora mult mai mult.
Văzând purceluşul, judecătorul îi spuse femeii că e păcat ca un băiat să fie spânzurat pentru atâta lucru. Femeia căzu la învoială să se treacă în hârtii că purcelul preţuia doar opt gologani. Regele scăpă de spânzurătoare, iar străjerul de la uşă îi ceru acum femeii să-i vândă purcelul cu opt gologani, altfel o acuză de jurământ mincinos. Femeia nu avu încotro şi vându purcelul în pagubă.
Eduard fu condamnat la câteva zile de închisoare şi apoi să fie biciuit în public.

24. Evadarea

Băiatul, păzit de străjer şi însoţit de Miles, se îndrepta spre temniţă. Pe drum Miles îi ceru străjerului să îl lase pe Eduard să evadeze, dacă nu,  îl va pârî judecătorului în privinţa purcelului, iar pedeapsa pentru o asemenea faptă ar fi fost moartea. Speriat, străjerul, care habar nu avea de legi, fu de acord cu evadarea şi promise că va înapoia purcelul femeii.

25. Hendon Hall

Porniră călare către Hendon Hall, căminul părintesc al lui Miles Hendon. Pe drum, Eduard îi povesti ce pătimise cu pustnicul şi cu hoţii. La rândul său, Miles îi povesti o mulţime despre familia lui şi despre Edith, iubita lui.  Vorbi voios  şi despre bucuria care îi va cuprinde pe ai lui, pe tatăl său, pe fratele său Arthur şi  pe Edith, căci nu se văzuseră de mulţi ani. Ba chiar spuse câteva vorbe bune şi despre Hugh, fratele cel rău.
Ajunseră la castel şi intrară. Hendon îl întâlni pe Hugh care îi spuse că primiseră scrisoare cu câţiva ani în urmă că Miles murise, aşa că nu putea să fie el Miles.
Uluit, Miles ceru să fie anunţat tatăl său, dar acesta murise. Spuse să fie chemat fratele Arthur, dar şi acesta murise. Atunci ceru sa fie chemată lady Edith şi slujitorii vechi ai casei. Hugh trimise după lady şi spuse că din vechii slujitori au rămas numai cinci. Întrebând care, Miles înţelese că rămăseseră numai ticăloşii, iar ceilalţi douăzeci şi doi de slujitori cinstiţi pieriseră.
Sosi lady Edith şi Miles află că ea era acum soţia lui Hugh. Deşi la vederea lui şi la sunetul glasului  său se tulburase şi ea,  spuse, cu o privire înspăimântată şi un glas mort, că nu îl cunoaşte. Miles înţelese acum toată urzeala lui Hugh, de a-i fura averea şi iubita. Rămase pe loc, iar Hugh trimise după străji.

26. Renegat

Rămaşi numai ei doi în încăpere, regele se aşeză şi scrise un hrisov în trei limbi, latineşte, elineşte şi englezeşte, către unchiul său, lordul Hertford. Supărat rău, Miles băgă hârtia în buzunar, fără să ştie ce face. Sosi şi  lady Edith, care îl sfătui pe Miles să plece, pentru că soţul ei, cu averea pe care o avea, avea putere de viaţă şi de moarte în ţinutul acela. În clipa aceea sosi straja, îi legă cobză pe rege şi pe Miles şi îi duse la închisoare. Între print si cersetor era acum o prăpastie și mai mare: primul intra la închisoare, celălalt se pregătea de încoronare.

* * *

Urmează Prinț și cerșetor (6)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

5 comentarii:

  1. foarte frumos, chiar am reusit sa fac un rezumat grizav

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiti cat de mult m-ati salvat,Trebuia sa fac rezumatul asta de mult dar am uitat de el,si-a aminit doamna si mai e o zi,va mulțumesc tare mult!!!! Succes!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. E ușor să citești rezumatele🤩

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !