3 mai 2018

ION VII. Vasile. Povestire pe scurt

de LIVIU REBREANU

Glasul iubirii

Capitolul VII  Vasile

Ca să nu se facă de rușine la nuntă, Herdelea acceptase ca avocatul Lenday să facă licitație pentru mobila din pricina căreia se îndatorase, imediat după nunta Laurei. Primind scrisoare de la avocat, în care stabilea data licitației, se duse la preot să-i ceară sfatul, iar Belciug spuse că va veni și el la licitație să-l sprijine. La licitație însă, licită pentru masa din sufragerie, pe care o și plăti.

Când se duse a doua zi cu un țigan să ia masa, doamna Herdelea îi izgoni pe amândoi cu vorbe grele.

Din lipsă de ocupație, Titu se băgă în politică, susținând în alegerile de deputați pe candidatul român Victor Grofșoru, un avocat din Armadia. Preotul Belciug îl susținea și el. Învățătorul Herdelea, amenințat de judecata cu judecătorul ungur, și presat de scrisoarea subinspectorului ungur de care depindea menținerea lui în post, trebui să îl susțină pe candidatul ungur. Se adânci astfel și mai mult neînțelegerea cu preotul, dar se ivi și o mare neînțelegere chiar cu fiul său, Titu.
La vreo două săptămâni după nuntă Ion se duse cu Ana la Vasile Baciu, să stabilească data când vor merge să treacă averea pe numele lor. Vasile Baciu îi spuse că el nu trece nimic pe numele lor, că nu vrea să rămână sărac și slugă. Îi oferi lui Ion să-și aleagă cinci locuri să le muncească și să le folosească, dar fără să le treacă pe numele lor.
Ion se duse să se sfătuiască cu Herdelea, ca naș. Acesta îi aduse la el acasă pe socru și pe ginere, să se înțeleagă, dar când le dădu sfatul să treacă Vasile pe numele tinerilor jumătate din avere, fură nemulțumiți amândoi, ba chiar se luară la bătaie. Ion o goni de acasă pe Ana, dar nici Vasile Baciu nu o primi înapoi. O adăposti peste noapte Floarea lui Macedon Cercetașu. Ana începu să se gândească la moarte, dar tocmai atunci îi mișcă copilul în pântece și înțelese că trebuie să trăiască pentru el.
A doua zi, Ion o aduse acasă pe Ana, apoi se duse la preot să-i ceară sfatul. Belciug îi spuse că nu e bine și nu se rezolvă cu răul și cu bătaia. El, dacă fusese jignit de doamna Herdelea, se dusese și făcuse plângere la Armadia, la judecătorie. Pe Ion îl sfătui să întrebe și el un avocat. Când se duse acasă, Ion o scoase cu blândețe afară pe Ana și-i spuse să se ducă la Vasile Baciu, fiindcă el nu poate să o țină, e sărac și nu are nimic.

* * *

Urmează Ion (8)

 Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !