31 mai 2018

FABULE DE ESOP (3)

Măgarul, leul și vulpea




Măgarul și vulpea s-au întovărășit și au ieșit la vânătoare în pădure. Auziră, însă, răgetul leului, ieșit și el să vâneze. Vulpea s-a dus iute la leu și, i-a promis că îl atrage pe măgar într-o cursă, dacă îi cruță ei viața.
Leul i-a promis că nu-i face nimic și vulpea l-a dus pe măgar spre o capcană, o groapă săpată în pământ și acoperită cu frunze.
Măgarul a căzut în groapă, iar leul, văzând că acum e sigur de măgar, a sărit imediat asupra vulpii și a mâncat-o.
Morala: Trădătorii trebuie să se aștepte la trădare.

Câinele răutăcios

Un cățelandru își făcuse obiceiul să meargă liniștit până aproape de oameni, apoi să sară și să-i muște.  Stăpânul său i-a legat un clopoțel de gât, ca să dea de veste când se apropie de cineva. I-a mai legat de gât și un lanț cu o greutate, ca să-l încetinească atunci când se repezea la oameni, iar aceștia să aibă timp să fugă din calea lui.
Câinele a crescut mândru de clopoțel și de greutate, și se fălea cu ele când mergea pe stradă sau prin piață. Un câine bătrân i-a spus însă că degeaba se mândrește. Clopoțelul și greutatea nu sunt decorații, ci dimpotrivă, sunt semne ale rușinii, care să-i prevină pe oameni să se ferească de el.
Morala: Notorietatea este altceva decât faima.

Șoarecele, broasca și vulturul

Un șoarece, printr-un ghinion, a făcut cunoștință cu o broasca răutăcioasă. Într-o zi, broasca a legat strâns piciorul șoarecelui de al său. L-a mânat până la malul bălții în care trăia ea și, deodată, a sărit în apă, târând șoarecele după ea. A înotat încolo și-ncoace, orăcăind bucuroasă, ca și când ar fi făcut un lucru de laudă.
Șoarecele s-a înecat în scurtă vreme, iar trupul lui plutea la suprafața apei, încă legat de broască. Un vultur ce zbura deasupra bălții l-a zărit, s-a repezit și la înșfăcat, ducând cu el și broasca. După ce a mâncat șoarecele a mâncat-o și pe ea.
Morala: După faptă, și răsplată.

* * *

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !