31 mai 2018

FABULE DE ESOP (2)

Lupul și mielul


Un lup, întâlnind un miel rătăcit de turmă, se hotărî să îl prindă și să îl mănânce. Căută însă motive care să-i arate mielului că are dreptul să îl mănânce, așa că lupul și mielul stătură puțin de vorbă.
Întâi îi spuse mielului că anul trecut îl rănise cu niște vorbe grele. Mielul behăi trist, spunând că nici nu era pe lume pe atunci. Lupul spuse atunci că e vinovat fiindcă paște pe pășunea lui. Mielul spuse că nici nu a gustat din iarbă. Lupul îl învinovăți atunci că a băut din apa lui, dar mielul răspunse că el încă se hrănește numai cu laptele mamei lui și nu s-a atins nici de apă.

Atunci lupul îl înhăță fără nici o vorbă, îl mâncă și  apoi spuse: ”N-am să rămân eu fără cină, fiindcă tu n-ai nici o vină !”
Morala: Dreptatea e întotdeauna de partea celui mai tare.

Câinele, cocoșul și vulpea

Un câine și un cocoș, care călătoreau împreună, au fost prinși de întunericul nopții într-o pădure mare. Au ales un copac mare și gros și cocoșul s-a cocoțat sus pe o ramură, în timp ce câinele s-a ghemuit la poalele copacului.
Dimineață, cocoșul începu să cânte tare, așa cum fac toți cocoșii în zori de zi. O vulpe, auzindu-l, s-a gândit că i-ar fi bun la masa de dimineață.  Se așeză chiar sub ramura pe care stătea cocoșul. Lingușitoarea îi spuse, cu glas prefăcut, că ar vrea să-l cunoască pe acela care cântă cu o voce atât de dulce și să-și petreacă împreună toată ziua.
Cocoșul îi spuse cu istețime să dea ocol copacului, să-l trezească pe portarul său care îi va da drumul la el. Vulpea ocoli copacul și, când ajunse la câine, acesta sări și o înșfăcă în colți.
Morala: Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea.

* * * 

Sursa foto
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !