14 mai 2018

ENIGMA OTILIEI Povestire pe scurt (2)

roman de GEORGE CĂLINESCU

Capitolul 2

Moş Costache şi servitoarea Marina îl instalară a doua zi pe Felix în odaia lui. În prezenţa tânărului, femeia îi ceru stăpânului casei bani pentru cumpărături. Acesta îi ceru lui Felix, care, ruşinos, nu îi spuse nimic şi îi dădu. Otilia descoperi şi îl scuză pe bătrân, spunând că are ciudăţeniile lui.

Stătură de vorbă şi Otilia se dovedi sensibilă, dar dezordonată şi schimbătoare, capricioasă. 
Ea sări de la o conversaţie liniştită, în care îl prezentă pe Pascalopol ca pe un moşier bogat, prieten al lui "papa", la călcatul şi probatul unei rochii. De aici ajunse la privitul fotografiilor de familie.
La masa de prânz, abundentă, cu risipă de feluri de mâncare, în cantităţi mari fiecare, moş Costache le spuse că Pascalopol îl rugase să îi facă o plată şi îi dăduse din greşeală nişte bani în plus. Scandalizată de aşa meschinărie, Otilia îi confiscă suma, pentru a o înapoia păgubaşului.
După-amiază, Otilia, gătită frumos, plecă la plimbare cu Pascalopol, cu trăsura acestuia. Reveniră seara, cu moş Costache în trăsură şi o mulţime de  pachete din care scoaseră  felurite bunătăţi şi organizară o cină bogată, deşi în casă era mâncare din belşug.
O invitară şi pe Aglae, care sosi cu Aurica şi cu Simion cu şalul pe el şi lucrul în mână. La sugestia Auricăi, Aglae îl solicită pe Felix să îl ajute la învăţat pe Titi, băiatul ei, ameninţat de corigenţă.

Capitolul 3

Chemat insistent de Aurica, Felix vizită casa Aglaei, învecinată cu casa lui  moş Costache. Trebui să admire numeroase copii în ulei, înrămate pompos, ale unor cărţi postale ilustrate şi ilustraţii din cărţi. Fuseseră făcute de Simion şi de fiul acestuia.
Titi, cu câţiva ani mai mare decât Felix, era încă elev de liceu, căci fusese repetent de câteva ori. Felix încercă să îl ajute la învăţat, dar Titi voia doar traducerile la latină, apoi privi şi copie ilustraţiile dintr-o carte şi i-o restitui lui Felix fără a o citi, iar într-o bună zi i se făcu rău în timpul pregătirii. Aglae făcu o aluzie care îl jigni pe Felix, precum că din cauza cititului oamenii se scrântesc. Titi se duse să se legene în prostie, aşezat, spre stânga şi spre dreapta, aşa cum făcea ori de câte ori era plictisit.
Aurica, la rândul ei, avu o atitudine care îl sperie pe Felix. Deveni insistentă în a-l invita acasă, îi ieşi în cale în oraş şi îi ceru să o însoţească la plimbare pe Calea Victoriei, apoi îi făcu apropouri la căsătorie. Legat de asta, o vorbi de rău pe Otilia, aşa cum făcea şi Aglae.
Felix fusese avizat de Otilia atât despre prostia lui Titi cât şi despre insistenţele Auricăi, aşa că încheie vizitele în casa Aglaiei, declarând cu inima strânsă de emoţie, dar răspicat, că el e prea tânăr pentru însurătoare şi nu va mai veni la ei, ca să nu o compromită pe Aurica.

* * * 

Urmează Enigma Otiliei (3)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !