26 mai 2018

DOI ANI DE VACANȚĂ. Povestire pe scurt (14)

roman de JULES VERNE

Capitolul XXVII

Evans le spuse băieților că insula Hanovra se află într-un arhipelag, dincolo de canalul Magellan, aproape de coasta chiliană. Puteau, deci, să ajungă cu șalupa în vreun port de unde să ia un vapor către Noua Zeelandă.
Trecură câteva zile, în care bandiții nu făcură nici o mișcare. Evans le spuse băieților că, probabil, Walston va încerca să pătrundă în Grota Francezului, printr-o viclenie. Poate va trimite vreun bandit să ceară adăpost ca naufragiat. Îi sfătui să fie vicleni și ei și să-l primească bine.


Într-adevăr, a doua zi, pe seară, apărură doi bandiți, Rock și Forbes, care spuseră că sunt naufragiați și cerură adăpost. Evans și Kate stătură ascunși. Ca să nu trebuiască să răspundă la întrebări, bandiții cerură să fie lăsați să doarmă, fiind tare osteniți. Băieții îi culcară în bucătărie, și rămaseră cu ochii pe ei. Noaptea, cei doi încercară să deschidă ușa dinspre râu, ca să intre Walston cu ceilalți.
Evans și băieții săriră pe ei.  Se iscă o luptă în care îl prinseră pe Forbes și îl legară, dar Rock reuși să scape.

Capitolul XXVIII

La rugămințile lui Kate, pe care o apărase de ceilalți, Forbes le spuse că Walston intenționa să omoare copiii și să pună mâna pe bunurile lor, dar nu știa exact unde se află și nici ce intenționează să facă mai departe. Evans luă opt băieți dintre cei mari, se înarmară bine și porniră în cercetare. Cei mai mici rămaseră cu Kate la Grota Francezului.
Cum ajunseră la marginea pădurii, un foc de armă răsună și un glonț trecu pe lângă capul lui Briant. Doniphan, cel mai bun trăgător, trase imediat în direcția de unde venise focul de armă și nimeri un bandit. Walston nu mai avea decât patru oameni.
Auziră însă zgomote de luptă. Briant fusese atacat de un bandit și se apăra cu greu. Banditul îl doborî și scoase cuțitul să-l omoare. Doniphan se aruncă în fața lui Briant și fu înjunghiat chiar în piept, apoi banditul dispăru. Cum ceilalți bandiți se retrăseseră în fața focurilor de armă ale băieților, aceștia se îndreptară către Grota Francezului, ducându-l pe Doniphan pe o targă din crengi.
Aproape de peșteră văzură că Walston cu doi din oamenii săi pătrunsese înăuntru. Luase iola și pe Jacques și Costar drept prizonieri. Săriră la luptă, să-i ajute pe cei doi baieti. Phann sări asupra celui care îl ducea pe Costar, iar banditul scăpă băiatul din mâini. Forbes ieși și sări asupra lui Walston. Acesta, surprins, îi dădu drumul lui Jacques, apoi îl înjunghie pe Forbes. Jacques, însă, era înarmat și își descărcă revolverul drept în pieptul lui Walston. Cu ultimele puteri, Walston, dus de cei doi tovarăși ai lui, săriră în iolă. Ar fi scăpat dacă Moko nu ar fi tras cu tunul de la fereastra bucătăriei drept asupra lor. Pe insulă nu mai rămăseseră decît doi bandiți în viață.

* * *

Pentru continuare, dă click aici: Doi ani de vacanță (15)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !