26 mai 2018

DOI ANI DE VACANȚĂ. Povestire pe scurt (13)

roman de JULES VERNE

Capitolul XXV

Speriați de prezența bandiților în apropierea lor, băieții aproape că nu mai ieșiră din peșteră. Acoperiră gardurile ogrăzii și intrările în peșteră cu mărăciniș și ierburi și se feriră să facă orice zgomot.
Totuși, bandiții se apropiau de Grota Francezului. Într-o zi băieții găsiră un guanac ucis de glonț, în alta găsiră pe lângă râu chiar pipa lui Walston, recunoscută de Kate.


Îngrijorați că bandiții se apropie, băieții puseră pază zi și noapte. Întăriră ușile cu grinzi și puseră în ferestre tunurile de pe iaht. Puștile și revolverele erau pregătite pentru a putea să fie folosite în orice clipă. Aduseră chiar și iola înăuntru, ca să nu rămână fără ea, dacă ar găsi-o bandiții.
Într-o noapte, după o furtună de tunete și fulgere, urmate de ploaie, se treziră la ușa peșterii cu un om care cerea ajutor. Kate îi recunoscu vocea și le spuse băieților să îi deschidă. Era Evans, cârmaciul de pe Severn.

Capitolul XXVI

Bărbatul se bucură mult să o revadă pe Kate, despre care crezuse că se înecase. Băieții îi dădură haine uscate, apoi să mănânce și să bea. După ce se sătură, Evans le povesti ce se întâmplase.
Cârmaciul fusese pus sub pază permanentă, fiindu-le foarte necesar bandiților. Aceștia târâseră șalupa în golful numit de băieți Golful Dezamăgirii. Doreau să o repare, ca să plece de pe insulă, dar nu aveau uneltele necesare.
Într-o zi, găsiseră zmeul băieților și își dăduseră seama că pe insulă mai locuia cineva. Porniră în cercetare și, într-o noapte zăriseră un strop de lumină venind de la Grota Francezului. A doua zi, pe înserat, însuși Walston venise și stătuse ore în șir observând locuitorii peșterii. Atunci își pierduse pipa.
Walston văzuse că locuiesc acolo numai câțiva băiețandri și le povestise și celorlalți. Își făcuseră planul ca băieții să aibă soarta pe care o avuseseră căpitanul și pasagerii de pe Severn.  Atunci fugise Evans și ajunsese la Grota Francezului.
Cârmaciul le spuse băieților că îi va ajuta în lupta împotriva bandiților și le va lua șalupa, cu care ar fi putut părăsi, în sfârșit, insula. Acum aflară băieții că se află într-un arhipelag de pe lângă coastele Americii de Sud, nu prea departe de continent, pe insula Hanovra. Ar fi putut ajunge pe continent cu ușurință, cu șalupa.

* * *

Pentru continuare, dă click aici: Doi ani de vacanță (14)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Un comentariu:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !