4 mai 2018

CHIRIȚA ÎN PROVINȚIE (1)

de VASILE ALECSANDRI

Actul I

Se afla cucoana Chirița în provinție, la moşia Bârzoieni. În ograda casei boiereşti intrară cucoana Chiriţa Bârzoi, călare, şi o ceată de ţărani. Aceştia îşi strigau supărarea împotriva fiului Chiriţei. Guliţă ori le aducea felurite pagube, ori le ţinea calea fiicelor lor.
Chiriţa îi izgoni pe ţărani. Începu să-l strige pe Ion, feciorul boieresc, să vină să o dea jos de pe cal.


Cum Ion nu venea, începu să-i strige la rând pe Guliţă și pe Luluţa, fiica răposatei văduve Afin, care acum stătea la ea. Îi strigă apoi pe "monsiu  Şarlă" (Charles), profesorul francez al lui Guliţă,  şi pe cumnata ei, Safta.
Aceştia apărură cu toţii. Ion ţinu calul și profesorul Şarl o prinse pe cucoana Chirița când sări de pe cal. Guliţă ceru să-l lase şi pe el călare. Mama lui îl trimise să înveţe franceza cu monsiu Şarlă. Îi promise că îi va cumpăra un cal când va ajunge tată-său ispravnic.
Chiriţa se trase cu Safta la umbră şi îi spuse că abia aşteaptă să se facă isprăvniceasă. După ea, soţul ei avea toate drepturile să fie numit ispravnic. Trecuseră prin multe la '48: le pieriseră vreo zece vite, Bârzoi avusese friguri şi îl apucase şi groaza, iar pe ea o duruse o măsea...
Cucoana îi mărturisi apoi cumnatei că pusese ochii pe Luluţa şi pe zestrea ei, pentru Guliţă, deși acesta era mai mic cu un an decât fata. Îi făcu apoi un fel de examen de limba franceză lui Guliţă. Află, spre disperarea profesorului, că furculiţa, învârtita şi trânta se spun "furculision", "învârtision" şi respectiv " trântision" !
Ion aduse un răvaş de la Iaşi, aşezându-l  exact pe dos, sub un şervet deasupra căruia era şi o tavă. În răvaş, Grigori Bârzoi o anunţa că fusese numit ispravnic. Îi spunea să ia toată gospodăria şi tot neamul şi să vină la târg, nu departe de Bârzoieni. Aminti să fie luat și curcanul. Femeia se bucură că acum poate pleca la Paris. Se plictisise cucoana Chirița în provinție și voia să mai meargă și în alte locuri.
Profitând de zăpăceala iscată de veste, Guliţă porni călare pe calul furat din grajd. Nu putu să îl stăpânească și toată lumea alergă să îl salveze. În acest timp Luluţa se întâlni cu Leonaş, un tânăr din Iaşi care o iubea şi pe care îl iubea. Când îl aduseră  pe Guliţă, pe cei doi îi umflă râsul. Cucoana Chiriţa se înfurie şi îl goni pe Leonaş de acolo. Leonaş promise că se va răzbuna pentru asta.

* * *

Urmează Chiriţa în provinţie (2)

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

8 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !