28 aprilie 2018

MOARA CU NOROC (1)

de IOAN SLAVICI.

I

Ghiță e un cizmar sărac, cu nevastă - Ana - și copil. El  vrea să își schimbe soarta luând în arendă moara - cârciumă numită de oameni Moara cu noroc. Soacra îi spune totuși că mai de preț e liniștea casei decât bogăția.

II

Moara cu noroc se află cam departe de Ineu, într-o vale frumoasă dar tare singuratică. Totuși, cârciuma e plină mereu, banii se adună, la cârciumă e și o slugă pentru treburile grele, Laie. Bătrâna, mama Anei, e mai mulțumită, mai ales că a apărut și al doilea nepoțel. În continuare nu-i place singurătatea locurilor în care se află cârciuma.
Ginerele, însă, se bucură de frumusețea locului și de frumusețea femeii sale, Ana cea tânără, sprintenă și mlădioasă. Uneori, noaptea, i se pare și lui că locul acela e străin și pustiu.

III

La Moara cu noroc apare Lică Sămădăul, bărbat puternic și cu bani. El răspunde de douăzeci și trei de turme de porci ale unor oameni bogați. Se spun însă despre el multe lucruri rele. Lică îi cere lui Ghiță să ia seama la cine trece pe acolo, ce zice și ce face. Deși nu-i cade bine, cârciumarul tace, în semn că acceptă. Când Ana se miră de înfățișarea fioroasă a lui Lică, Ghiță îi ia apărarea acestuia.

IV

Ghiță le dă de înțeles femeilor să nu spună nimănui nimic despre cei care trec pe la cârciumă sau pe drum. Mai ia o slugă, un voinic pe nume Marți,  cumpără două pistoale și mai ia doi câini, pe care îi învață să fie răi. Încet-încet Ghiță devine ursuz, închis în el, simțind că este la cheremul lui Lică. Devine aspru cu Ana, dar uneori își dă seama de toate și ar vrea să plece de acolo, totuși nu se îndură.

V

Luat prin surprindere de Lică, Ghiță folosește ideea Anei și îl trimite pe furiș pe Laie la părintele din sat, să-i spună că au venit la Moara cu noroc Lică și doi oameni de-ai lui. După o scurtă înfruntare, în care Ghiță e cât pe aci să-și găsească sfârșitul, acesta îi spune lui Lică Sămădăul că, dacă îi va face rău, se va ști cine l-a făcut. Fără voia lui, Ghiță devine, până la urmă, tovarăș de afaceri cu Sămădăul.

Sursa foto

* * * 


Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu