27 aprilie 2018

LA MEDELENI (4)

de IONEL TEODOREANU

Volumul 1. Hotarul nestatornic 

Partea a doua

Capitolul 1. ”Mediul moldovenesc”

Într-o zi de început de toamnă, la Medeleni, după ce iau masa, copiii ies pe afară, iar cei mari, mama, tata și Herr Direktor, rămân la cafea.
Herr Direktor le propune fratelui și cumnatei să îl ia pe Dănuț cu el la București, să facă liceul acolo.

El își motivează propunerea astfel: în Moldova oamenii sunt moi, sunt comozi, nu sunt de acțiune. Nu numai atât, dar un băiat crescut lângă mama sa iubitoare nu iese un bărbat adevărat. El nu avea nevastă și copii, așa că Dănuț avea să fie ca și băiatul lui. Oricum averea lui va fi a băiatului.
Unchiul spune că băiatul trebuie scos din mediul moldovenesc, dacă vor să-l formeze un om de ispravă. Îl va da la un liceu bun, intern. Vacanțele de Crăciun și de Paște le va petrece cu el, vacanța mare, alături de părinți, la Medeleni. Cu excepția următoarei vacanțe, când îl va duce în străinătate, în  Italia, Germania, Franța, Anglia.
Mama lui Dănuț acceptă cu greu ideea. Se duce să-l cheme pe Dănuț, ca să spună el în fața tuturor dacă vrea sau nu. În urma ei, domnul Deleanu recunoscu că mediul moldovenesc e cam slab.
Afară, Dănuț și Olguța joacă fotbal. Tocmai când vine mama să îl cheme, Dănuț cade și se julește la genunchi. Mama nu pierde prilejul să-l ia în cameră la ea, să-l panseze și să-l alinte ca atunci când era mic. Într-un târziu, îl trimite pe băiat în sufragerie, unde așteptau cei doi bărbați.
Moșu Puiu îl întreabă pe copil dacă vrea să ajungă și el într-o zi să aibă câți bani vrea, să cheltuiască oricât, să aibă automobil, să fie stăpân pe el și pe alții.  Îi amintește că din toamna aceasta va fi elev de liceu. Îi spune că viața la liceu e mult mai grozavă decât cea de la școala primară. Îi propune să meargă cu el București la un liceu mult mai bun decât liceele de la Iași. În vacanța mare următoare, dacă va învăța bine, vor merge împreună în străinătate.
Auzind aceste propuneri, Olguța o ia pe Monica și iese trântind ușa. Dănuț simte că nu poate să răspundă decât da, și se simte ca și cum ar fi fost alungat de acasă. Spune da și în sufragerie se aduc pișcoturi și șampanie, dar și vin vechi de Cotnari.
Sunt chemate și fetele, dar Olguța nu vrea să vină. Domnul Deleanu se duce să o aducă și fata îi spune supărarea ei: nu o întrebaseră și pe ea și se temea să nu fie Herr Direktor prea sever cu fratele ei.
Și Monica se întristează când află vestea. Vrea să vorbească cu Dănuț, aflat în odaia lui, dar acesta se face că doarme când deschide ea ușa.  După somnul de după-masă, Dănuț iese în livadă, însoțit doar de câinele Ali și, de la distanță, nevăzută, de Monica. Pe înserat, fata îi așează fără veste o pelerină pe umeri și îi sărută buclele. Dănuț sare mânios și o trage de cozi, apoi îi pare rău și se împacă în joaca de-a calul. Monica aleargă și el o strunește de cozi ca de hățuri.
Noaptea, târziu, mama și tata  nu își găsesc somnul nici după miezul nopții.

* * *

Urmează La Medeleni (5)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

14 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !