27 aprilie 2018

LA MEDELENI (19)

de IONEL TEODOREANU

Volumul 3 - Între vânturi


Partea a patra IV

După dorința Olguței, Monica se duce la Constanța. Revede în minte pe cei lăsați la Medeleni. În camera copilăriei, trupul Olguței, vegheat de tatăl ei și de Herr Direktor; în camera mamei, miros de eter; în bucătărie, plânsete de jale.

Monica se duce la far, să se întâlnească cu Vania. Acesta nu vine și ea deschide ultima lui scrisoare, sosită după moartea Olguței. Din scrisoare află că Vania hotărâse să nu mai plece cu Olguța, să dispară din viața ei, socotind că nu avea sentimente pe măsura sentimentelor ei și că era păcat să îi condamne tinerețea la viața alături de un bărbat mult mai în vârstă, incapabil de iubire.

Epilog

Mircea se căsătorește cu văduva care îi era amantă de mai mult timp. Devine un bărbat oarecare, profesor universitar și politician redutabil în societate, copilul nevestei acasă. Marieta, soția lui, era o nevastă de treabă și o gospodină bună, o soție devotată, dar atât. Mircea slăbise legăturile cu Dănuț și Monica, fiindcă simțea că Marieta nu se potrivește cu ei, toți trei intelectuali.
Marieta îl doftoricea când era răcit, îi raționaliza cheltuielile și țigările, iar el se simțea din ce în ce mai bine așa, cu excepția momentelor în care își amintea de Olguța și de timpul petrecut la Medeleni.
La doi ani după moartea Olguței, Dănuț vinde, cu acordul părinților și al lui Herr Direktor, moșia Medeleni, scoasă la vânzare de creditori. Monica îi oferise moștenirea lăsată de Olguța, ca să salveze moșia, dar el își dăduse seama că nu va fi în stare să se ocupe de ea și va cheltui banii în zadar.
Dănuț este acum avocat și, seară de seară, îl consultă pe tatăl său în cazurile pe care le are de rezolvat, pentru a-i oferi o preocupare. Deși i-au apărut două volume, nu a mai scris nimic de la moartea Olguței.
Moșia Medeleni aparține acum Rodicăi Bercale, acea Rodica ce fusese cândva la Medeleni și cochetase și cu Dănuț și cu Mircea și cu Puiu, devenind mai târziu amanta lui Puiu, măritată apoi cu un oarecare și după aceea divorțată. Puiu era acum la Paris, la un doctorat unde se întreținea cu banii lăsați special de Olguța. Rodica se remăritase cu un bancher evreu, care își schimbase numele din Bercovici în Bercale și acum vorbea urât despre evrei.
În ziua vânzării moșiei, Rodica îl invită pe Dănuț să vină la Medeleni în timpul verii, dar acesta o refuză scurt, spunând că va veni cu Monica să ia lucrurile care rămăseseră și atât.
Dănuț se duce să o ia pe Monica de la școală. Acasă îl găsesc pe Pașa, slab și îmbătrânit, dependent de morfină. Venise de la Paris, unde aflase de scurt timp că Dănuț și Monica se căsătoriseră.
Cei doi se duc la Medeleni să ia lucrurile rămase. După plecarea camionului, Dănuț ia din pod cartea Robinson Crusoe, iar Monica ia păpușa cea tunsă de Dănuț cândva. Dănuț simte că, deși moșia rămâne acolo, a altcuiva, sufletul Medelenilor pleacă odată cu ei. Hotărăște să scrie romanul Medelenilor. Astfel, Olguța va fi iarăși cu ei, iar trecutul va fi mereu viu.

Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului ”La Medeleni”

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

15 comentarii:

  1. Impresionanta calitatea scrierii, concizia și claritatea. Am citit pe nerăsuflate toate capitolele, deși cunosc foarte bine conținutul, fiind una din cărțile mele preferate. Sunt convinsa ca a stârnit curiozitatea multor tineri. Felicitări pentru inițiativa aceasta generoasă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cana începe acțiune in volum 3 și nu mai sunt numai descrieri ? Cam pe la ce capitol ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumesc mult pentru rezumatul de excepție! Am citit romanul acum 40 de ani. Am uitat multe de atunci...

    RăspundețiȘtergere
  4. Va mulțumesc pentru aceste rezumate! M-au ajutat sa înțeleg semnificatii mai detaliate din cele 3 volume, și astfel a început sa mi placa romanul💓

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc din suflet pentru acest rezumat atat de complex!Sincer nu stiu ce m-as fi facut fara dumneavoastra!!😀😀O zi frumoasa!❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere! Mă bucur că ți-am fost de folos!

      PS Este o povestire pe scurt, nu un rezumat.

      Ștergere
  6. FOARTE FRUMOS , m-au prins în lacrimi ultimele capitole 😭❤ m-a ajutat foarte mult cu tema la limba și literatura română , vă mulțumesc!!☺💕💕

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere! Mă bucur că te-a impresionat, este un roman superb!

      Ștergere
  7. Vreau sa va mulțumesc pentru acest rezumat foarte frumos alcătuit. As vrea sa va intreb daca puteti sa faci rezumat si la cartea Dupa 20 de ani de Al.Dumar. :)

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !