27 aprilie 2018

LA MEDELENI (18)

de IONEL TEODOREANU

Volumul 3 - Între vânturi


Partea a patra II

Fiecare dintre cei aflați la Medeleni se gândește la treburile care îl așteaptă după ce se va sfârși vacanța. Totuși fiecare se mai gândea și la altceva, fără să le spună celorlalți: ce va face Olguța.
Cucoana Catinca și doamna Deleanu sperau în sinea lor că Olguța se va căsători cu Mircea. Mircea îl sprijinise pe Dănuț să își publice primele nuvele în revista Viața contimporană, apoi primul volum. Între Mircea și Olguța exista o afecțiune, - camaraderească, însă, din partea Olguței.
Mircea era îndrăgostit de Olguța și bunăvoința ei zâmbitoare îl făcea să creadă că și ea simte iubire pentru el, fără a vedea că ea era așa cu toată lumea. Numai tatăl Olguței, Pașa și Monica bănuiau că lucrurile sunt diferite față de ceea ce sperau ceilalți.
Monica fusese numită profesoară de limba franceză la un liceu de fete din Iași. Dănuț apăru și el cu primul volum tipărit. Întrebată ce gânduri are, Olguța le spune tuturor că va pleca în străinătate.
Olguța trebuia să plece în străinătate pe 14 septembrie cu Vania, despre a cărui reapariție nu spusese nimănui. Până atunci, ea se retrage în fiecare zi în casa lui moș Gheorghe, să-i scrie lui Vania. Într-o zi deschide faimosul sipet în care moșul îi adunase mătăsuri de zestre. Înspăimântată, vede cum s-au spulberat toate, tăiate de trecerea timpului.
Într-o seară pleacă toți la iaz, la vânătoare de rațe sălbatice. Olguța se află cu Pașa. Când ridică arma, simte o durere puternică în sânul la care se operase când se afla la Paris. Știind că și bunica ei murise de cancer, Olguța înțelege ce are și ea. Disperată, scrie în numele tatălui ei o scrisoare profesorului de la Paris care o operase.

III

Într-o zi, toți așteaptă în grădină să fie chemați la prânz. Olguța plecase la gară cu automobilul. Mircea, numit de curând conferențiar la Universitate, urma să plece peste două zile. Se gândește la nenorocul lui în iubire, căci înțelesese că Olguța nu îl iubește. Avea o legătură cu o văduvă tânără, dar aceea era numai pentru trup, iar el dorește să iubească și cu sufletul.
Masa are un aspect sărbătoresc, se desface șampanie și se dezvăluie scopul petrecerii: logodna Monicăi cu Dănuț. Darul pentru ei, o călătorie la Paris. Domnul Deleanu o roagă și pe Olguța să plece cu ei, iar ea pare că acceptă, spre bucuria tuturor.
Mai sunt două zile până la plecarea Olguței la Constanța, unde avea întâlnire cu Vania la far, între orele patru și cinci ale amiezii. În casa lui moș Gheorghe, Olguța îi scrie Monicăi scrisoarea ei de adio. Primise răspunsul doctorului. Avea cancer într-o formă gravă și ar fi trebuit să i se extirpe sânul, fără garanții asupra urmărilor.
Olguța o roagă pe Monica să îi îndeplinească ultimele dorințe privind familia și averea ei. O mai roagă să se ducă ea la întâlnirea cu Vania, să ia inelul de logodnă și să i-l pună în deget înainte de a fi înmormântată. Dacă avea să mai sosească o scrisoare de la el după moartea ei, să i-o ducă înapoi. Olguța arde scrisoarea doctorului și scrisorile de iubire de la Vania, apoi își trage un glonț în inimă.

* * * 

Urmează La Medeleni (19)

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !