13 mai 2021

PICĂTURA DE FRUMOS (89) Ambrogio Lorenzetti. Efectele bunei guvernări asupra orașului. 1338

 


Ambrogio Lorenzetti (Siena 1285-1348) a fost unul dintre cei mai importanți maeștri ai goticului sienez.

Se pare că a studiat pictura cu fratele său mai mare, Pietro. În anul 1327 a devenit membru al ghildei doctorilor și farmaciștilor din Florența. A fost influențat de arta bizantină precum și de antichitatea clasică, dar și de metodele stilistice ale lui Giotto și Simone Martini.

Cele mai renumite opere ale lui Ambrogio Lorenzetti sunt alegoriile guvernării bune și rele, frescele din Palazzo Pubblico, palatul guvernului Republicii Siena. Frescele împodobesc trei din cei patru pereți ai Salonului celor Nouă – sala de consiliu a celor nouă magistrați executivi ai Republicii Siena. Ele au fost concepute pentru a le reaminti magistraților cât de multe erau în joc în timp ce luau deciziile și au fost comandate chiar de către cei nouă magistrați.

Capodopera incontestabilă a lui Ambrogio Lorenzetti constă din șase scene diferite, ce au primit titluri abia în epoca modernă: Alegoria bunei guvernări, Alegoria relei guvernări, Efectele relei guvernări în oraș, Efectele relei guvernări în țară, Efectele bunei guvernări în oraș și Efectele bunei guvernări în țară.

Pe peretele cel mai lung al camerei din Salla se află fresca Efectele bunei guvernări în oraș și în țară. O parte din acea frescă este Orașul liniștit. Această frescă panoramică reprezintă mai multe scene care indică viața Sienei și mediul său din secolul al XIV-lea. Pictura oferă prima vedere panoramică exactă a orașului după cele din antichitate; privitorii pot identifica orașul Siena, spre deosebire de imaginile ambigue găsite în alte lucrări ale vremii. Orașul este plin de palate, piețe, turnuri, biserici, străzi și ziduri grupate. Toate aceste aspecte amintesc de scenele orașului găsite pe picturile murale romane antice. Există multe magazine, care indică condiții economice și comerciale bune. Traficul se mișcă pașnic, membrii breslei lucrează la meseriile lor, are loc o procesiune de nuntă, iar fecioarele pot fi văzute dansând grațios. Dansatorii erau obișnuiți pentru ritualurile de primăvară; imaginea dansului acționează, de asemenea, ca o metaforă a comunității pașnice în această pictură. Tinerele ar putea reprezenta și cele nouă muze ale artelor și științelor din mitologia greacă. Această frescă arată că, dacă guvernarea este virtuoasă și guvernează corect, atunci orașul prosperă.

Viața cotidiană pașnică  domnește în oraș; în centru se află comerțul, organizarea lucrului și îndatoririle casnice. În același timp, viața socială și timpul liber sunt descrise ca fiind rezultate demne de laudă ale unei bune guvernări.

Artistul atinge o profunzime spațială creând o serie de straturi pe care le aranjează în trepte, iar schimbarea perspectivei permite privitorilor să vadă cât mai mult din oraș. Relația proporționată dintre figuri și arhitectură, precum și relația spațială ritmică dintre dansatori, sunt unice pentru vremea în care a fost realizată fresca.


Sursa foto

14 comentarii:

  1. Ce preţioase sunt picăturile astea toate! Mulţumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte frumos tabloul!
    Iti multumesc pentru descriere - de capul meu as fi ramas doar la prima propozitie. 😊 Si, probabil, as fi facut o remarca privind arhitectura.

    Zi frumoasa iti doresc, Zina draga! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu cât știu mai multe despre o operă de artă, cu atât o prețuiesc mai mult. Asta mă face să caut descrieri și comentarii, e o parte a plăcerii de a descoperi Frumosul.

      Zi frumoasă, dragă Diana! ♥

      Ștergere
  3. Cu adevarat fascinant tabloul, cu toate constructiile din fundal. Si imi place armonia culorilor. Foarte eleganta. Oare cum ar fi un tablou contemporan cu acest titlu?

    Multumesc pentru noua lectie, draga Zina! Un final de saptamana cat mai frumos!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Cred că ar fi ceva în genul ”Somnul rațiunii naște monștri”!

      Cu mare plăcere! Weekend frumos și ție, dragă Suzana! ♥

      Ștergere
  4. Rezumat la samurai razboi si onoare in japonia medievala te rog

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu fac povestiri (rezumate, dacă vrei să le spui așa) la opere literare care nu se află în programa școlară.

      Ștergere
  5. Ambrogio Lorenzetti si fratele sau mai mare Pietro,apartin scolii de pictura de la
    Siena,dominata de stilizarile traditionale bizantine.In timp ce Pietro a fost mai
    conservator decat fratele sau,si a demonstrat o predilectie catre armonie,rafinament si emotie dramatica,Ambrogio a fost mai realist,mai inventiv si mai influent.Pictura lui
    are toate elementele creativitatii.Scenele au o putere narativa intensa;cu tonurile
    sale calde,sensibile si inventivitatea compozitiilor sale,cu subiectele mentionate,
    pictorul raspunde promt comenzii pentru impodobirea peretilor din Sala Pacii a Palazzo Publico.El ceaza un tablou al armonioasei republici sieneze,utilizand o maniera inedita,si care nu pare sa urmeze nici un model cunoscut.Desi,la prima vedere
    ,imaginea pare sa redea intr-o maniera idealizata "o zi din viata Sienei",s-a afirmat
    si ca grupurile individuale de personaje,reprezinta aspecte diferite din viata fericita a orasului.Intelesurile intregului ciclu de picturi sunt inca dezbatute si este posibil ca opera sa se fi vrut a fi interpretata in mai multe feluri.Imagini
    medievale precum acestea,continand o multime de amanunte si in care punctul de vedere
    al privitorului(centre de interes) se schimba mereu,au fost create pentru a-l invita
    pe acesta sa se intoarca sa mai priveasca o data pictura si sa-i admire detaliile,o
    tinta pe care Ambrogio o atinge cu brio !
    Felicitari,draga Zina,pentru alegere si prezentare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te felicit și eu pentru comentariul care vine atât de frumos în completarea micului meu articol! Mulțumesc!

      Ștergere
  6. Sărut mâna pentru picătura de frumos, doamna Zina! Cu fiecare lectură aici, îmi dau seama că Istoria Artei este nemărginită! Atâția artiști de seamă, curente, stiluri... E mare lucru măcar să avem o idee. Oricum nu le putem ști pe toate. Dar ce minunat este să aflăm lucruri noi și să admirăm opere de artă adevărată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex, ai pus punctul pe ”i”! Nu le putem ști pe toate, dar putem afla, puțin câte puțin. ☺

      Ștergere
  7. Absolut superb, foarte detaliat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Chiar dacă ai venit în scop publicitar, mulțumesc pentru apreciere!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !