18 martie 2021

PICĂTURA DE FRUMOS (87) Filippino Lippi. Adorația Magilor. 1496


Filipino Lippi (1457-1504), pictor aflat la trecerea dintre Renașterea timpurie și Renașterea târzie, a fost fiul și elevul lui Fra Filippo Lippi.

După moartea tatălui său, artistul a studiat cu Sandro Botticelli, la Florența. Stilul său are multe influențe ale lui Botticelli și ale lui Rogier van der Weyden. 

Deși Filippino Lippi a realizat altare mari, alegorii și portrete, este cunoscut mai ales pentru frescele sale. În 1487-1502 a terminat celebrul ciclu de fresce de la capela Strozzi din Santa Maria Novella în Florența, iar în 1489-1492 fresca din capela Caraffa din Santa Maria sopra Minerva, la Roma.

Panoul ”Adorația Magilor” a fost pictat pentru mănăstirea San Donato a Scopetta, lângă Florența. El a înlocuit un panou comandat lui Leonardo da Vinci în 1481 și așteptat timp de 15 ani de cei de la mănăstire.

Pentru partea centrală, artistul a urmat schița lui Leonardo; în mai mare măsură se observă influența lui Botticelli, în părțile laterale. În mod similar cu opera omonimă a lui Botticelli, Filippino Lippi a portretizat membri ai familiei medici, dintre cei care au aderat la Republica lui Savonarola, din perioada în care a fost executată lucrarea. În stânga picturii, la picioarele Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe, este pictat Pierfrancisco de Medici, care murise cu 20 de ani înainte de realizarea panoului. În spatele acestuia, stând în picioare, sunt cei doi fii ai săi: Giovanni, care oferă un potir prețios lui Iisus, și Lorenzo, care scoate coroana de pe capul lui Giovanni, în semn de omagiu pentru Iisus. 

Lucrarea se remarcă prin dezvoltarea compozițională magnifică și prin bogăția figurilor. Atitudinile puternice, impresia de mișcare a faldurilor veșmintelor și părului personajelor, precum și peisajul din fundal sunt caracteristice stilului lui Filippino Lippi din anii 1490. 

Pictura, ulei pe lemn de 258 x 243 cm, se află la galeria Uffizi din Florența.

Sursa foto

6 comentarii:

  1. Mi-era dor de o picatura de frumos. Impresionant! Cu cat privesti mai mult, cu atat te transporta acolo, in timpul acela. Foarte veridic! Multumesc mult, Zina! O zi frumoasa! :) Pupiciii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Picătura de frumos apare mai rar acum, ce e drept, o dată pe lună, dar apare cu regularitate. ☺
      Cu drag, Ina! ♥

      Ștergere
  2. Mulţumesc pentru informaţiile astea, Zina!
    Zi bună îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Încă un mare artist al Renașterii! Ce efervescență artistică a putut să fie în acele vremuri! Capodoperele de atunci uimesc și acum lumea.
    Sărut mâna pentru „picătura de frumos”, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uimesc lumea mai ales pentru că nu mai există artiști de felul acelora...

      Mă bucur că ai gustat cu plăcere picătura de Frumos! ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !