29 martie 2021

CITATE FAVORITE (159) ”Educație europeană” de Romain Gary



L-am cunoscut pe Romain Gary prin intermediul romanului ”Clar de femeie”. De fapt, am văzut întâi filmul, superb, cu Romy Schneider și Yves Montand. Roman și film sentimentale, m-au făcut să plâng la un moment dat. Am fost surprinsă, de aceea, de romanul ”Educație europeană”, care nu este sentimental decât în subsidiar.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Janek, băiat de paisprezece ani, rezistă în pădure nemților și iernii poloneze, întâi într-un adăpost singuratic, făcut de tatăl lui, apoi alături de un mic grup de partizani. În aceste împrejurări se dăltuiește caracterul său, aici își primește el educația europeană. Mijloace de educație: foamea, frigul și mizeria, prietenia, dar și moartea unor camarazi, uciderea nemților, dragostea pentru o fată ce își dădea trupul nemților pentru a aduce informații partizanilor.

Janek îl așteaptă în ”bârlog” pe tatăl său, fără să știe că nu îl va mai vedea niciodată. Mama lui fusese răpită de nemți, iar tatăl murise în încercarea de a o elibera.

”Într-adevăr, de îndată ce partizanii aflau că fiicele, surorile, soțiile logodnicele lor deveniseră prada poftelor soldaților germani, în ciuda eforturilor disperate ale șefilor lor de a-i stăpâni, ieșeau din pădure și se repezeau să-și salveze femeile. Adică exact ce dorea dușmanul. Nu-i rămânea decât să fumeze liniștit o țigară cu mitraliera în față, așteptând ca bărbații scoși din minți  de disperare să dea buzna și să nimerească în linia de miră, exact în locul unde totul era pregătit să-i întâmpine. Planul acesta dăduse pretutindeni rezultate bune, iar la polonezi, care aveau un simț al onoarei bărbătești lesne de zgândărit, era, ca să zicem așa, infailibil.”

Ajuns la partizani, Janek cunoaște oameni de toate felurile și trăiește momente care îi rămân puternic imprimate în memorie, ca niște adevărate lecții de viață. Se apropie mai ales de doi studenți. Adam Dobranski scria o carte compusă din întâmplări cu tâlc, Tadek Chmura juca permanent rolul criticului.

”- Europa a avut dintotdeauna cele mai bune și mai frumoase universități din lume, spuse Tadek Chmura. Aici s-au născut ideile noastre cele mai îndrăznețe, care au inspirat opere capitale: noțiunile de libertate, de demintate umană, de fraternitate. Universitățile europene au fost leagănul civilizației. Există însă și o altă educație europeană, cea pe care o primim în clipa de față: plutoanele de execuție, sclavia, tortura, violul –nimicirea tuturor lucrurilor care fac viața frumoasă. E vremea tenebrelor.

- O să treacă, spuse Dobranski.”

”... – Nu mă întrebi ce titlu are?

- Spune-mi!

- Se numește Educație europeană.  Tadek Chmura mi-a sugerat titlul. Îi dădea, evident, un înțeles ironic. Pentru el, educația europeană înseamnă bombe, masacre, ostatici împușcați, oameni siliți să trăiască în vizuine, ca animalele... Eu însă accept provocarea. Degeaba mi se spune că libertatea, demnitatea, onoarea de a fi om nu sunt decât un basm de adormit copiii, un basm pentru care ești gata să mori. Adevărul e că există momente de-a lungul istoriei, momente precum acesta pe care îl trăim, când tot ce-l împiedică pe om să fie năpădit de disperare, tot ce-l îmboldește să creadă și să continue să trăiască este o tainiță, un refugiu. Iar acest refugiu e, uneori, doar un cântec, un poem, o melodie, o carte. Mi-aș dori ca volumul meu să fie unul dintre aceste refugii, mi-aș dori ca, atunci când războiul se va încheia, oamenii care-l vor deschide să-și regăsească trecutul neștirbit, să afle că am fost siliți să trăim ca niște jivine, dar că n-am putut fi obligați să cădem pradă deznădejdii.”

Oare cartea lui Adam va vedea lumina tiparului? Oare Adam o va vedea? Oare câți dintre partizani vor vedea sfârșitul războiului? Răspunsurile se află în roman.

Volumul ”Educație europeană” de Romain Gary a apărut la editura Humanitas, în anul 2020.

Sursa foto

 Postarea participă la seria ”Citate favorite”, de la Suzana.

 

 

9 comentarii:

  1. Grozav de greu a fost in război. Noua ne e greu cu niște interdicții orare. Frumos român! Mulțumesc de propunere. O săptămână buna! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne e greu cu semnificația acestor interdicții, Ina...

      Să ai o săptămână excelentă! ♥

      Ștergere
  2. Frumoasa "educatie europeana". Cred ca intreg mapamondul a preluat modelul... In unele locuri razboiul a incetat azi pentru a incepe maine...
    Acum nu mai e razboi cu bombe in Europa, dar pacea nu pare a conveni unora... Un mod de-a "educa" oameni trebuie gasit.
    Cred ca e un roman interesant. Multumesc pentru lectura.

    Iti doresc sa ai o saptamana excelenta, Zina draga! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare că ceea ce se întâmplă este chiar un război. Nedeclarat, dar război. Al unei mâini de oameni împotriva umanității. Să dea Dumnezeau să mă înșel!

      Romanul merită să fie citit, din mai multe motive. Te las să le descoperi. ☺

      Să ai și tu o săptămână excelentă, dragă Diana! ♥

      Ștergere
  3. Polonezii au numeroase memorii tipărite, referitoare la al Doilea Război Mondial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, și memorii și literatură de ficțiune. În fond, ei au fost primii dintre cei atacați.

      Ștergere
  4. Si eu vreau sa te inseli, dar totusi cam asa pare, oricum s-ar numi, din pacate.
    Pare o carte foarte interesanta si iti mulumesc ca ai abordat-o.
    Are si o coperta deosebita. Un pic inghetata si in ceata si nimic verde. Parca optimismul s-a ascuns ca si cerul albastru!
    O saptamana excelenta, draga Zina!❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faină interpretare a imaginii de pe copertă.

      Săptămână excelentă, dragă Suzana! ♥

      Ștergere
  5. Mulțumesc pentru aceste reflecții despre carte, doamna Zina. Mai e un pic și pot să vă doresc un weekend plăcut! <3

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !