1 februarie 2021

CITATE FAVORITE (157) ”Înotând cu elefantul, în brațe cu pisica” de Yoko Ogawa

Imn închinat jocului de șah, romanul se desfășoară pe un fond aproape SF. Autoarea ne apropie încet, încet de magia șahului, sport al minții admirat de mult mai mulți oameni decât cei care îl înțeleg cu adevărat. Mărturisesc că romanul ”Înotând cu elefantul, în brațe cu pisica” de Yoko Ogawa m-a făcut să îmi doresc cu ardoare să învăț să joc șah. Oare s-ar mai putea?...

Un băiat, ce a ajuns să primească supranumele de Micul Alehin, trăiește mai mult în lumea fanteziei, alături de elefantul Indira și fetița Mira. În timp ce învață să joace șah cu Maestrul, lumii sale i se alătură motanul Pion.

”În naivitatea sa, puștiul crezuse că era suficient să știe cum se mută piesele. Numai că, în scurt timp, a priceput că nu era deloc atât de simplu. Maestrul îl învăța cu multă răbdare. Nu avea o metodă sistematică. Spunea tot ce-i trecea prin cap, în funcție de situația din timpul partidei. Apoi după ce băiatul mai chibzuia puțintel asupra cunoștințelor dobândite, sfaturile Maestrului se aliniau în mintea sa ca niște constelații ce dădeau naștere unor desene celeste de o uimitoare frumusețe.”

”Băiatul, cu Pion în brațe, s-a lăsat în voia acelei fâșii de lumină, încercat de o senzație nemaiîntâlnită. Se făcea că înota într-un ocean, pe acoperișul centrului comercial. Suprafața apei se zărea sus, mult deasupra capului său, iar fundul oceanului părea și el foarte departe. Deși apa era nemișcată și rece, nu-i era câtuși de puțin frică. ... Nu era singur. Le avea alături pe Indira și pe Mira. Trompa Indirei se legăna în toate părțile, urechile îi fâlfâiau ca niște aripi, în timp ce înota în cercuri în jurul băiatului. Elefantul n-avea brățările de fier care îl îngreunau și era liber să își miște în voie picioarele și să sară în sus, desprinzându-se de betonul acoperișului. Ai fi zis că nu înota, ci că se prinsese într-un dans al bucuriei. Mira intrase în bula de aer ieșită din gura lui Pion și plutea, dusă de curenții marini stârniți de Indira. ... Totul era foarte firesc și niciunuia nu i se părea ciudat sau nelalocul lui.

Ca să nu se rătăcească, băiatul a închis ochii și s-a lăsat purtat de curentul marin. La celălalt capăt al curentului, în direcția de unde venea brâul de lumină, și-a făcut apariția regele negru, care-i aparținea Maestrului.”

Romanul ”Înotând cu elefantul, în brațe cu pisica” de Yoko Ogawa a apărut la editura Humanitas, în anul 2020.

Sursa foto

Postarea participă la seria ”Citate favorite”, de la Suzana.

22 de comentarii:

  1. Sigur ca poti invata sah! E un superb joc de strategie, din punctul meu de vedere. Mi-e cam greu, spre imposibil, sa descriu cum se simtea mintea cand jucam sah in mod regulat. 😊 Ceea ce inveti jucand sah ajungi sa aplici in viata, la un moment dat.
    Cartea trebuie sa fie una deosebita; cred ca e in genul "vorbim despre orice si nici nu-ti dai seama cum ai invatat ceva, orice" = mintea se educa fara sa faci un efort constient.
    Multumesc pentru recomandare, Zina draga! Iti doresc sa ai o zi minunata! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea chiar este deosebită și merită să o citești, crede-ma!

      Zi minunată și ție, dragă Diana! ♥

      Ștergere
  2. Mărturisesc că am avut același regret că nu știu să joc șah când am văzut serialul Gambitul damei. În privința romanului, cred că orice carte în care apare ca personaj o pisică merită citită. De dragul pisicii. :) Mulțumiri pentru citate. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Poate n-ai să crezi, dar pisica are chiar un rol important in cartea asta. ☺

      Ștergere
    2. În cazul acesta cartea ar merita pusă pe lista de lecturi. :)

      Ștergere
    3. Merită din mai multe motive, nu doar acesta. :)

      Ștergere
  3. Eu stiu sa joc sah, nu cine stie, dar chiar zilele trecuta mi-am propus sa incep niste cartulii pe care le-am luat care sunt pentru initiere dar nu numai. Imi pare tare bine ca mi-ai povestit despre ea. O sa intreb la libraria din cartier. Mereu aduce noutati si sper sa o gasesc.
    Multumesc mult, draga Zina! O saptamana frumoasa si un februarie la fel!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, Suzana! M-aș bucura să o găsești s-o citești și să-mi spui impresiile tale. Poate avem păreri diferite și ăsta ar fi un lucru bun, să vedem lucrurile din mai multe perspective.

      Săptămână și lună excelente! ♥

      Ștergere
  4. Interesanta carte de ficțiune cu visele și jocurile unui copil.
    Și eu cred că puteți învăța. N-am mai jucat de zeci de ani. Și cred că acum poți juca cu PC ul. Pupicii și o săptămână buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, poate că aș putea găsi chiar și niște îndrumări pe internet, e o ideeș

      Să ai o săptămână excelentă, dragă Ina! ♥

      Ștergere
  5. Ceva, ceva am jucat şah ...nu mult şi nu cu oricine...cu tăticu, el considerând că trebuie să învăț să am răbdare...eu voiam mai mult să joc "table"...😀
    Cred că este o carte plăcută !
    O seară liniştită! ❤👍

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, nu întâmplător șahul a fost inclus printre materiile de învățământ în unele țări, de la diverse state ale SUA, Canada, Scoția, la Armenia, China, Venezuela, Zair.
      Cartea este mai mult misterioasă și captivantă decât plăcută.

      Zi frumoasă, dragă prietenă! ♥

      Ștergere
  6. Am incercat sa nu ma uit prea mult pe citate - nu de alta, dar cartea asteapta cuminte sa ii vina randul. Mi-am luat-o luna trecuta si ar fi trebuit sa o citesc pana acum, dar nu am reusit efectiv sa o strecor (am citit altceva cu Buni).
    Sunt foarte curiasa cum va fi. Am citit deja trei dintre cartile autoarei si fiecare a fost altfel. Uneori am avut senzatia ca parca ar fi fost scrise de trei autori diferiti. Foarte interesant.

    Sahul se invata. Ma intreb daca oare mai stiu ceva - nu am mai jucat de mult..... :O.
    Colegul meu de liceu este Mare Maestru. Inainte de pandemie mai mereu era plecat in turnee.

    Imbratisari cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te poți uita la citate liniștită. ☺ Le aleg în așa fel încât să redea atmosfera, dar să nu destăinuie acțiunea.
      Tot respectul pentru colegul tău de liceu. ☺

      Sănătate și numai bine, dragă Rux! ♥

      Ștergere
  7. Daca e cu pisica, ar fi un cadou potrivit pentru sotia mea...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere!
      Dacă vorbești serios și soției tale chiar îi plac pisicile, atunci mai potirivite ar fi ”Zilele lui Savelie” și ”Memorile unui motan călător”, despre care am scris anterior. În acele romane o pisică este chiar eroul principal.

      Ștergere
  8. Pionul din brațe are valoarea unei regine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt convins că este o carte minunată! Am adăugat-o pe lista de priorități. Mulțumesc mult pentru recomandare! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o carte care te face să te gândești la ea cu sufletul strâns, mult timp după ce ai terminat să o citești...

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !