26 octombrie 2020

CITATE FAVORITE (154) Hiro Arikawa ”Memoriile unui motan călător”


Autoarea traduce cu mare sensibilitate gândurile unui motan ce a trăit câțiva ani pe străzi,  apoi are norocul să fie adoptat de un tânăr mare iubitor de pisici, Satoru. Timp de cinci ani trăiesc fericiți împreună, apoi pornesc într-o lungă călătorie prin Japonia, al cărei sens Nana, motanul, îl înțelege abia la sfârșitul ei. Pe drum întâlnesc felurite personaje, oameni, pisici și câini, pe care Nana îi privește cu spiritul critic și independent specific pisicilor. Replicile lui interioare alternează cu amintiri din viața lui Satoru și a prietenilor săi.

Satoru îi spune prietenului său Kosuke ce pasionat este Nana de jucăriile-șoricel din blană de iepure. Nana, în gând:

”Ei, hai că-mi placi! De unde și până unde eu - leșinat după nesuferiții ăia de șobolani falși? Sigur, miros ca unii adevărați și, dacă mi-i arunci în nas, normal că sar la atac! Însă, spre deosebire de șoarecii zemoși din realitate, după ce-mi înfig colții în ei, puah, au un gust de toată jena. Problema e că-mi dau seama de șmecherie abia după ce mă trezesc din beția vânătorii.”

Pe drum, Satoru îl lasă puțin singur pe Nana în mașină. Ca să nu se plictisească, îi lasă și de mâncare. Doi tineri se apropie, îl privesc și îl admiră în gura mare. Nana:

”Ce țăcăniți! Voi cum v-ați simți când cineva v-ar arăta cu degetul și ar scoate fel și fel de sunete în timp ce mâncați? Sunt sigur că nu v-ar conveni. Și tocmai acum v-ați trezit, când mă delectam cu piept de pui și fructe de mare. Sigur, dacă mi-ați fi adus ceva de mâncare, m-aș fi întrecut cu drăgălășenia, dar așa... Până una-alta, Satoru e cel care mi-a dat bunătățile astea, așa că, hai, cărați-vă!”.

Ajunși la Yoshimine, fost coleg de școală și bun amic, Satoru și Nana descoperă că acesta are un pisoi mic și bleguț, Chatoran. Nana către Chatoran:

”Lui Yoshimine îi plac pisicile care știu să prindă șoareci. Până aici ai priceput? Deci... ca să-i faci pe plac, mătăluță trebuie să te transformi într-o pisică adevărată, care știe să prindă șoareci. Numai că tu nu poți prinde nici măcar o amărâtă de șopârlă, darămite un șoarece.

Ce-ai zice dacă ți-aș face o scurtă introducere în arta vânătorii? Și, ca bonus, te-aș învăța și cum să caftești pisicile care se iau de tine. Yoshimine și-ar face o mie de griji dacă ai rămâne mereu ciuca bătăilor.”

În fiecare etapă a călătoriei aflăm despre momente importante din viața lui Satoru și primim, în același timp, mostre amuzante de gândire pisicească. O carte minunată pentru relaxare, al cărei final atinge coardele cele mai sensibile ale sufletului.

Volumul a apărut în 2020 la editura Humanitas.

Postarea participă la seria ”Citate favorite”, de la Suzana.

17 comentarii:

  1. Interesantă carte, spor la citit și o zi minunată să ai 🙂

    RăspundețiȘtergere
  2. Citisem prima data despre aceasta carte pe blogul Martei:
    https://printesavisina.blogspot.com/2020/07/lectures-suite.html
    Si acum chiar m-am hotarat sa o iau si eu si sa o citesc. Atunci cand combini gandurile animalutelor cu ale oamenilor, ies povestioare minunate.
    De multe ori m-am intrebat cum am putea sa le intelegem corect limbajul. Trebuie sa fie o posibilitate reala. Mi se pare imposibil ca Natura sa nu fi creat si pentru asta un mecanism...
    Multumesc, draga Zina pentru aceasta lectura minunata!
    O saptamana excelenta sa ai! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E suficient să le urmărești cu atenție și dragoste. Kory avea un lătrat mic și ascuțit după care știam sigur că a găsit în grădină un... șarpe (am avut și de-ăștia). Caliope ne conduce până la castronelul de mâncare și acolo se așează de-a curmezișul, să nu mai trecem mai departe. E clar că vrea papa! :)) Și mieunatul diferă după situație.

      Cartea nu e o povestioară, este un roman minunat de sensibil. merită s-o citești.

      Săptămână excelentă și ție, dragă Suzana!

      Ștergere
  3. Hazliu motan!
    Sunt convinsa ca e o carte tare faina.
    Cum imi mai imaginam ce gandeste Pufitica uneori! :)) Era atat de expresiv!

    Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un motan plin de personalitate, care nu se lasă călcat pe coadă. ;)

      Săptămână minunată și ție, dragă Diana!

      Ștergere
  4. Sărut mâna, doamna Zina! Sunt convins că este o carte minunată. Cine nu ar fi curios să descopere „memoriile” unui motan umblat prin lume? Știut fiind că mâțele sunt ființe foarte critice și reflexive, nu? :-)
    Numai bine și zile frumoase! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar merită să fie citită, fiindcă nu este vorba numai despre memoriile motanului, vei vedea!

      Săptămână excelentă, Alex!

      Ștergere
  5. Cred ca si eu mai citisen o recenzie undeva a cartii. Dar acum chiar m-ati convins prin citate. Pare atat de altfel, o pisica care ne judeca, o pisica care transmite si Japonia o alta lume, alte obiceiuri..Sunt curioasa deja.
    O saptamana buna! Va mbratisez cu drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Caută cartea, chiar merită. E o delectare.

      Sănătate și numai bine, dragă Ina!

      Ștergere
  6. Da, sunt foarte "ganditoare" pisicile …
    Cu Mishu am noroc pentru ca pot comunica cu el, de 17 ani îl cunosc deja si stiu cu aproximatie ce gusturi are si cand nu vrea sa fie deranjat!
    Cartea trebuie sa fie tare faina!
    Multumesc de vizita si de apreciere, Zina draga!
    O zi placuta îti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru iubitorii de pisici cartea asta este un balsam sufletesc.

      Încă o dată spun: mă bucur din suflet că ai revenit!
      Sănătate și numai bine!

      Ștergere
  7. Sper să o găsesc in Capitala...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nici Tommy al meu nu mă mai ascultă. Îl tot trimit în pod la vânătoare, dar îmi spune că el a intrat la hibernare, și până în Februarie să fac bine să-l las in pace și să pun aparatul cu ultrasunete să-și facă treaba, că doar de-aia s-au inventat, nu să-l tot stresez pe el. 😅

    Seară frumoasă vă doresc !

    RăspundețiȘtergere
  9. E genul de carte pe care aș citi-o, de dragul pisicilor. Mulțumesc pentru recomandare! :) Happy WW, doamna Zina!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !