28 septembrie 2020

CITATE FAVORITE (153) Frank Herbert, ”Dune” (vol. 1)



Deși  a fost scrisă acum 60 de ani, seria celor 6 romane originale conține numeroase idei și considerații perfect valabile și astăzi.

”Orice drum dus până la capăt duce exact nicăieri. Escaladează muntele doar atât cât să te convingi că e munte. Din vârful muntelui nu poți să vezi muntele.”

”Mărirea e o experiență trecătoare, lipsită de consistență. Mărirea depinde în parte de imaginația creatoare de mituri a omului. Cel ce cunoaște mărirea trebuie să înțeleagă mitul din care face parte. Și trebuie să fie autoironic. Numai așa se poate împiedica să se creadă ceea ce îl cred alții. Numai autoironia îi poate îngădui să se miște liber înlăuntrul ființei sale. Fără această însușire, chiar și o mărire ocazională îl poate distruge pe om.”

”Când legea și datoria sunt totuna grație religiei, nu poți fi niciodată pe deplin conștient, nu ajungi niciodată să te cunoști pe de-a-ntregul. Întotdeauna ești ceva mai puțin decât un individ.”

”Nicio religie nu poate evita interferența politicii. Lupta pentru putere impregnează educarea, formarea și disciplinarea oricărei comunități religioase. Din cauza acestei presiuni, conducătorii unei asemenea  comunități ajung, în mod inevitabil, la aceeași mare dilemă interioară: să cedeze unui oportunism total, pentru a-și menține puterea, sau să riște sacrificiul de sine, pentru a se conforma eticii religioase?”

Sursa foto

Postarea participă la seria ”Citate favorite”, preluată cu multă amabilitate de Suzana, căreia îi mulțumesc și pe această cale.

16 comentarii:

  1. Prin tine am descoperit aceste volume si am reevaluat cumva ideile despre ele.
    Chiar oglindesc o intelepciune valabila poate mai mult acum ca oricand in zilele noastre.
    Multumesc si eu mult, draga Zina. Si sincer, dupa ziua de ieri, am avut ceva emotii cu tabelul. Este adevarat ca e functional, dar tot nu am inteles de ce la un moment dat nu s-a mai vazut. Mai trebuie sa exersez! 😊
    O saptamana minunata sa ai si iti multumesc ca m-ai 'impins' in aceasta experienta! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, Suzana!
      Și eu îți mulțumesc că ai preluat ”Citate favorite”, am știut eu cui să îi propun. ☺ Poate că i-aș fi propus și Dianei, dar a avut atâtea probleme cu laptop-ul, încât mă tem că i-aș fi creat probleme în plus.

      Săptămână minunată și ție!

      PS Și nu te speria, nimic nu e ireversibil la tabelele astea. :))

      Ștergere
  2. Imi place tare mult: "Orice drum dus pana la capat duce exact nicaieri". Pe multi dintre cei ajunsi in ultimul anotimp al vietii i-am auzit spunand-o in mai multe feluri. Inaintand spre acest ultim anotimp inteleg din ce in ce mai bine la ce se refereau. 😊

    Iti doresc sa ai o saptamana excelenta, Zina draga! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este extraordinar de bine că nu înțelegem asta la tinerețe. Nu am mai face nimic...

      Săptămână excelentă și ție, dragă Diana! ♥

      Ștergere
  3. Din vârful muntelui poți să vezi muntele apropiat...

    RăspundețiȘtergere
  4. Selectia facuta de tine,draga Zina,din scrierile intelepte,ale lui Frank Herbert,
    este un imbold de citi cu mai multa atentie cartile cu alte subiecte,pentru a gasi
    si in ele multa intelepciune,experienta de o viata care indeamna la autocunoastere...
    Multumesc pentru "perlele"prezentate ! Numai bine !

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !