14 mai 2020

PICĂTURA DE FRUMOS (75) Meindert Hobbema. Stradă în Middelharnis. 1689



Meindert Hobbema (1638-1709), pictor peisagist olandez, din curentul baroc, a trăit toată viața în orașul natal, Amsterdam.

Începând cu anul 1657 a studiat în atelierul pictorului peisagist Jacob van Ruisdael. În anul 1668 a primit slujba de supervizor pentru vin și ulei, pe care a deținut-o până la sfârșitul vieții. În anul în care a primit acestă slujbă s-a și căsătorit. După acest moment a mai pictat foarte puține tablouri, care se disting prin execuția lor extraordinar de fină.
Hobbema a desenat și a pictat mai ales peisaje cu păduri, și a inclus adesea în compoziții mori de apă, iazuri sau poteci largi.
Opera artistului prezintă o legătură stilistică strânsă cu cea a lui van Ruisdael. În a doua jumătate a anilor 1660, picturile lui devin mult mai strălucitoare și mai luminoase în ceea ce privește culorile, iar stilul lui devine mai fluid.
Meindert Hobbema nu a fost prea cunoscut în timpul vieții, nici în secolul care a urmat morții sale, dar a devenit tot mai popular începând din ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea până astăzi.
Cel mai cunoscut tablou al artistului este ”Stradă în Middelharnis”, din 1869. Această capodoperă inundată de lumină prezintă o imagine a satului Middelharnis dintr-o provincie din sudul Olandei.  Spre deosebire de scenele obișnuite de pădure sălbatică, aici liniile drepte, copacii înclinați, șanțurile de drenaj de pe ambele părți ale drumului, pepiniera de copaci din dreapta, în contrast cu pădurea sălbatică din stânga, prim-plan, toate subliniază natura acestui peisaj în care a intervenit mâna omului.
Pictura, ulei pe pânză de 103 x 141 cm, se află la Galeria Națională din Londra.
Iată aici un videoclip cu lucrările lui Hobbema.

8 comentarii:

  1. Superbă picătură și azi! O credeam vinerea 🙂. Picturile peisaje juri că sunt fotografii. Realiste, întotdeauna cu niste copaci măreți, zici că ai fost și tu acolo, privindu-le. Mulțumesc. O zi buna! 🙂♥️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost vinerea, așa e. Am adus-o joia in timp ce ai lipsit. ☺ Mă bucur că îți place și acest peisaj!

      Zi frumoasă!

      Ștergere
  2. Un nou pictor necunoscut mie! Perspectiva drumului din tablou este magnifica iar pomii sunt 'tunsi' cam ciudat. Are un talent special si pentru nori! Sunt minunati!
    Multumesc, draga Zina! Un final de saptamana plin de activitati placute!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se spune că este cel mai reușit peisaj al lui Hobbema. Mă bucur că îți plac și ție. Mie mi s-a părut că drumul acela ne invită la plimbare. ☺

      Weekend frumos, dragă Suzana!

      Ștergere
  3. Foarte frumos tablou! Atâta lumină și pace, într-un loc simplu, de la țară! Simetria copacilor și mai ales cerul acela superb.
    Sărut mâna! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simplitate, lumină și pace, cam asta ne și trebuie, nu?...

      Zi frumoasă, Alex!

      Ștergere
  4. Meindert Hobbema este cel mai important maestru olandez al peisajului,dupa Jakob van
    Ruisdael,care l-a pregatit si i-a fost amic.Cei doi au calatorit impreuna prin tara
    si au facut schite si studii dupa natura.Desi se spunea ca dupa insuratoare si un
    serviciu stabil,M.H.ar fi pictat mai putin,se pare ca cele mai deosebite picturi au fost in aceasta perioada.Desi a murit sarac si uitat,in secolul al XVIII-lea,multi
    l-au imitat,sau chiar copiat!Operele sale au devenit obiectul disputelor intre colectionari...Desi este uneori catalogat ca exponent clar al barocului,trebuie privit si ca exponent al romanticului..In contrast cu Ruisdael,care prefera sa
    imortalizeze natura salbatica,pe M.H. il atrageau peisajele satesti linistite,
    scaldate in soare,cu ceruri minunate;in aceste idilice peisaje totul este pictat cu
    multa minutiozitate,cu griuri elaborate fin,dar cam monotone,rareori un verde vibrant
    Dupa 1672,arta olandeza a fost marcata de o "cadere",pana la sfarsitul secolului.Cei
    doi Hobbema si van Ruisdael,reprezinta finalul Secolului de Aur al peisajului olandez
    Cele mai frumoase zile,draga Zina,in starea de alerta !!!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !