John Henry Fuseli, născut Johann Heinrich Füssli (1741 Zurich – 1825 Putney Hill, lângă Londra), fiul pictorului Johann Caspar Füssli, s-a raliat chiar de la începutul carierei sale iluminismului și marii literaturi.
A urmărit întâi o carieră în teologie, dar a fost forțat să plece din Zurich în 1763 din motive politice și s-a stabilit în Anglia în anul următor. A activat ca scriitor până în anul 1768, apoi a fost inițiat în pictură de sir Joshua Reynolds și a studiat pictura în Italia între anii 1770 și 1778. În 1779 a devenit membru al Royal Academy.
Neoclasicismul romantic al lui John Henry Fuseli a fost influențat îndeosebi de Michelangelo și de manieriști, dar și de subiectele literare. Pictorul este cunoscut pentru dramatizarea evidentă a scenelor teatrale fanteziste din ”Macbeth”, ”Falstaff”, ”Romeo și Julieta” și alte piese shakespeariene.
”Titania îl alintă pe Cap-de-măgar”, ulei pe pânză de 169 x 135 cm, Este una dintre numeroasele lucrări realizate de Fuseli după piesa mitologică/curtenească a lui William Shakespeare ”Visul unei nopți de vară”. Oberon, regele elfilor, se certase cu soția sa, Titania. Drept răzbunare, el a folosit o poțiune magică picurată pe ochi în timpul somnului. Poțiunea avea să o facă să se îndrăgostească de prima ființă pe care ar fi văzut-o la trezire. Ființa a fost un țesător nerod care umbla prin pădure cu o țeastă de măgar pe cap. Astfel, povestea de amor a devenit ridicolă. Fuseli surprinde pe pânză situația total absurdă, construită teatral, prin combinarea figurilor fantastice cu prezentarea realistă a Titaniei, personajul principal. Figurile din stânga privesc concentrat la contradicția dintre chipul și atitudinea îndrăgostitei și înfățișarea grotescă și indiferentă a ființei adorate.
Pictura se află la Muzeul de Artă din Zürich.
Iata aici un videoclip cu picturile lui Henry Fuseli.
Multumim iar, si nu indeajuns pentru noua picatura de frumos. Sarbatori Fericite! :) Numai bine!
RăspundețiȘtergereCu drag! Asemenea și ție, dragă Ina !
ȘtergereElvetian si englez,pictor,grafician,istoric si teoretician al artei,Fuseli este considerat de catre critici un precursor al picturilor povestilor victoriene.Se va intoarce din Italia in Anglia,devenind curand profesor la Academia Regala.Este interesat de abtichitatea greaca,dar ilustreaza si operele lui Shakespeare.Este preocupat de subiecte fantastice si intunecate din folclor,literatura si mitologie;
RăspundețiȘtergereilustrarea grotesca a fricii,groazei si nebuniei,cu personaje ireale:demoni,vrajitoar
e,fantome.Fuseli e considerat unul din inovatorii picturii sec.18-19,iar in creatia lui W.Blake,prin romantismul artei engleze,cu genul de pictura simbolica(Cosmarul),
care ilustreaza directia gotica in arta.Desi tabloul nu este o reprezentare concreta
din literatura,s-ar putea ca el sa fie motivat de istorii cu fantome din literatura
engleza si din povestile despre "paralizia somnului".
Ciudatenii:in antecamera lui Freud era o reproducere dupa tabloul lui Fuseli,"Cosmar
"!:dupa un critic Fuseli era vizibil "fara judecata"!;l-a influientat pe Theodor
Gericault !
Pregatiri spornice,draga Zina !
Interesant! Comentariul tău mi-l prezintă altfel decât mi-l închipuiam eu.
ȘtergereNumai bine, dragă Natalia!
Ce ti-e si cu "potiunile magice"! :) Hiiim... Se spune, totusi, ca dragostea e oarba.
RăspundețiȘtergereCred ca si lui Shakespeare i-ar fi placut "ilustratia". :)
Zile senine iti doresc, Zina draga!
:)) Asta a fost mai mult drogată decât oarbă!
ȘtergereZile senine și ție, dragă Diana!
Nu stiam picturile lui! Deosebita imagine, aproape SF!
RăspundețiȘtergereMultumesc, draga Zina pentru noutate! Un weekend excelent!
Cu mare drag! Weekend excelent și ție, dragă Suzana!
Ștergere