8 noiembrie 2019

PICĂTURA DE FRUMOS (50) Albrecht Dürer. Autoportret. 1498


Albrecht Dürer (1471 – 1528 Nurnberg), reprezentând Renașterea germană târzie, a învățat orfevrăria de la tatăl său. Este renumit pentru picturi – scene religioase, portrete, autoportrete, dar și pentru gravurile sale.

În anul 1486 a început să studieze cu Michael Wolgemut, care l-a familarizat cu arta olandeză și cu pictura lui Martin Schongauer. A călătorit apoi în Italia, în 1492 și în 1506, precum și în Olanda, în 1520. A studiat în Italia maniera meridională de tratare a spatțiului și a formelor trupurilor, dar și compoziția cromatică, puternic influențat de Andrea Mantegna și de Bellini.
Astfel, Albrecht Dürer a devenit cel mai important mediator între arta Europei de Nord și de Sud, și a putut să edifice o bază pentru Renașterea germană târzie.
Dürer a fost printre primii pictori care au realizat numeroase autoportrete. Seriile lui de autoportrete nu sunt doar o dovadă a dezvoltării personale, ci și un document veritabil al transformării generale observate în pictura contemporană, de la meșteșugul măiestru la arta rafinată, distincție pe care a impus-o și în Germania.



Primul său autoportret este un desen ce datează din 1484, de la vârsta de 13 ani. Lucrarea se află la Muzeul Albertina din Viena.



Autoportret cu pernă, desen din 1493, i-a servit artistului la realizarea autoportretului ”Artist cu scaiete în mână”, din același an.

În Autoportretul din 1498 (foto 1), pictorul, care avea atunci 26 de ani, s-a înfățișat ca un nobil elegant, îmbrăcat cu stil. Lucrarea, ulei pe lemn de 54 x 41 cm, se află la Muzeul Prado din Madrid.




În ”Autoportret în haină de blană”, din 1500, Albrecht Dürer își amplifică expresia puternicei încrederi în sine. El împrumtă perspectiva simetrică, frontală, a reprezentărilor medievale ale lui Iisus, arătând că este conștient de puterile sale creatoare, în calitate de artist, idee în concordanță cu viziunea renascentistă asupra ființelor umane. Lucrarea se află la Pinacoteca din Munchen.
Autoportrete ale lui Albrecht Dürer pot fi recunoscute și la personaje din picturi religioase ca: Sărbătoarea Rozariului, 1506, Altarul Jabach, 1503-1504 și altele. Din seria de autoportrete realizate se remarcă și autoportretul nud din anul 1509.
Iată aici un videoclip cu picturile lui Albrecht Dürer, iar aici și aici, despre gravurile sale.

8 comentarii:

  1. Multumim iar. Iar ne bucurati. :) O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ii cunosc cateva tablouri si este un pictor care imi place mult. Remarc tristetea figurilor, sau poate seriozitatea lor. Cand am vazut ultimul tablou prezentat, inaintea citirii textului tau, mi-a spus ca aduce cu Iisus. Dar si fizionomia ii ajuta ideii.
    Multumesc pentru prezentare, Zina draga! Un weekend minunat sa fie la tine! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cufundarea în lumea interioară...

      Weekend minunat și ție, dragă Suzana!

      Ștergere
  3. Da,exceptional !Durer,fiul unui bijutier ungur...Realizarile sale sunt inestimabile.
    Este cel mai mare ilustrator al tuturor timpurilor,desenele si picturile sale fiind
    inegelabile pana astazi,si a fost siautor al unor carti de matematica si de geometrie.
    Dupa Italia arta sa a fost influientata de pictura renascentista:desi aducea intotdeauna ceva nou,ele tineau mai mult de goticul tarziu,dominant in nordul Europei
    .In 1498 a realizat"Apocalipsa",o suita de 15 gravuri in lemn.Tot de atunci dateaza
    "Autoportret cu manusi"(foto1);infatisat ca nobil italian,in profil 3/4,cu un fundal
    -peisaj,cu tonuri neutre,ca o pictura venetiana;chipul si parul-pictate realist-o alta influienta italiana,mainile...(are studii de maini !)Are multe autoportrete
    minunate(expuse,o perte),care demonstreaza DE CE Durer este deseori considerat puntea
    de legatura intre stilul gotic si renascentist !
    Imi pare rau, dar gravurile(EX.Rinocerul!!!)...Multumesc pentru Durer,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu mulțumesc pentru completările interesante!

      Seară frumoasă, dragă Natalia!

      Ștergere
  4. Reusite autoportrele - probabil nu este cel mai potrivit cuvant "reusite", alaturat tablourilor, dar chiar asa sunt. Hmm.. Desavarsite? Poate e mai potrivit.
    Ah.. cu siguranta azi nu am cuvintele la mine :).
    Mi-a placut mult sa observ traseul urmat de-a lungul timpului pornind de la prima schita, pana la autoportretul din 1500. Foarte interesant.
    Cred ca ultima lucrare prezentata aici pare ca o fotografie. Deja e altceva...

    pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mă bucuri că ai apreciat evoluția, e chiar interesant de studiat.

    Duminică superbă, dragă Rux!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !