21 octombrie 2019

CITATE FAVORITE (132) ”Julie și Julia” de Julie Powell


O admir pe Meryl Streep. Este o mare actriță și ar merita mai mult decât cele trei premii Oscar pe care le are, deși a fost nominalizată de nu mai puțin de 21 de ori, mai mult decât oricare actor sau actriță. De la ”Vânătoarea de cerbi”și ”Iubita locotenentului francez” la ”Podurile din Madison County”, de la ”Alegerea Sofiei” la ”Doamna de fier”, de la ”Florence Foster Jenkins” la ”Julie & Julia”, a interpretat cu o artă desăvârșită roluri deosebit de diverse în drame, filme romantice și comedii.
Îmi place și Amy Adams și îmi place și să gătesc, de aceea mi-e tare drag filmul ”Julie & Julia”. Julia Child (Meryl Streep), soție fără ocupație a unui diplomat american, se află la începutul anilor 1950 la Paris. Simte că viața îi este goală și se înscrie la un curs de gătit. După 10 ani va publica, împreună cu alte două doamne, faimoasa carte ”Mastering the Art of French Cooking”.
După mai bine de patru decenii, o altă americancă, Julie Powell (Amy Adams), are senzația că toate drumurile îi sunt închise. Descoperă cartea Juliei Child și își propune să gătească peste 500 de rețete de acolo într-un an, consemnând într-un blog experiențele ei. La început neobservată, pe măsură ce trece timpul ajunge în atenția presei de specialitate și nu numai, căci intră și în vizorul CNN și Time. Încheie cu succes anul și hotărăște să scrie o carte pe această temă. Așa s-a născut, în 2005, ”Julie și Julia”, ecranizată în 2009.
Ce mi-a plăcut la această carte?  Povestea în sine, verva spumoasă și autoironia autoarei/eroinei. Ce nu mi-a plăcut? Vocabularul adesea vulgar, evocarea prea deasă a băuturii, sexului și țigărilor de toate felurile. Dar de! Astea sunt vremurile pe care le trăim, vremea surorilor Bronte s-a dus demult...
Iată, în sfârșit, și un citat:
”Dacă pe lume sunt două tipuri de prieteni, cei care îți insuflă tot ce e mai grozav și mai bun și cei care sunt gata să se lase pe sine și să te ajute în treburile cele mai murdare, cu siguranță Gwen face parte din această ultimă categorie. O numesc micul împielițat care îmi stă pe umăr. Sally mă încurajează să-mi descopăr măreția interioară, să mă iubesc și să mă port cu trupul meu ca și cum ar fi un templu. Și-ar dori să nu mai beau atât de mult și ar vrea să încep niște ședințe de terapie. Probabil că ar trebui să petrec mai mult timp cu ea. Dar mai cu seamă în timpuri vitrege, în zile cu lapoviță și când am de-a face cu răcituri, descopăr că nu tânjesc mai mult după speranță, stare de bine și un partener de exerciții, decât după o sticlă de băutură, un pachet de Marlboro și cineva alături de care să mănânc sos de unt și să mă uit la redifuzări la televizor. Din fericire pentru mine, deși probabil că pentru Gwen e rău, sunt doar o secretară amărâtă, locuind la periferie, moartă după țigări și vodkă...
Nu vreau să rămâneți totuși cu o impresie greșită. Nu e ca și cum Gwen ar fi din cale-afară de libertină... Pur și simplu e genul de prietenă care se dă după tine și te face să te simți la largul tău. Dacă vreau să mă-mbăt, să mănânc în prostie și să mă uit la patru episoade din Buffy, fumând în tot acest timp țigară după țigară, astfel încât a doua zi să ajung să mă simt ca o scrumieră, ei bine, atunci exact asta face și ea.”

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale. 
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac! 
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella

14 comentarii:

  1. Mi-ai adus aminte ca ii decupasem poza si o pusesem pe un fond auriu. Nici nu stiu pe unde mai am hartia cu Meryl. Cartea pare interesanta. Mereu lucrurile utile si simple strabat mai greu spatiul spre inimile oamenilor, dar totusi razbesc.
    Multumesc pentru recomandare, draga Zina! O saptamana excelenta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fără îndoială, cartea este interesantă și amuzantă. E drept că am citit-o având în minte permanent imaginile din film. ☺

      Săptămână excelentă și ție, dragă Suzana!

      Ștergere
  2. Nici filmul, nici cartea nu mi-au fost la indemana. Mi-a placut povestea si fragmentul. Meryl Streep e un titan, in ale actoriei, de buna seama. :) Multumesc de recomandare si eu.
    O saptamana buna sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmul s-ar putea să se mai dea pe vreun canal, măcar pe el să-l vezi. ☺

      Săptămână bună și ție, Ina!

      Ștergere
  3. Am vazut filmul si mi-a placut tare mult. Am tot vrut sa citesc si cartea. Stiu ca o aveam in wishlist dar nu mai stiu ce s-a intamplat. Distributia filmului a fost superba ;)).
    Este diferenta mare intre carte si film? :) Ma gandeam ca mai degraba mi-as lua cartile Juliei in care prezinta retele... hmmm.

    [ in alta ordine de idei, mi-am luat si eu o carte dupa care s-a ecranizat un film, pe care nu l-am vazut, dar in care rolul eroinei principale era jucat de Meryl; pe principiul asta am luat cartea. repet filmul nu l-am vazut, dar in carte tare mult m-a deranjat chestia asta cu bautura multa si un limbaj mai asa si sex si droguri, plus vreo 16 foi lipsa din carte ].

    Pupici cu muuult drag !!

    ps: si cum s-a nimerit sa aleg pentru azi ceva ... comestibil :))).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diferența dintre carte și film este net în favoarea filmului. Filmul a pus un accent mai mare pe Julia Child decât pe Julie Powell, în timp ce în carte este raportul invers.
      În ceea ce privește cele două volume scrise de Julia Child împreună cu alte două autoare, sub titlul ”Mastering the Art of French Cooking”, se găsesc și la noi, numai în limba engleză, din păcate, și cu un preț destul de piperat - 500-600 lei -.

      Numai bine, dragă Rux!

      Ștergere
  4. Pe M. Streep am vazut-o prima data in filmul Kramer contra Kramer, si mi-a placut de ea atat de mult incat am cautat sa vad toate filmele (care rulau la noi inainte de 1990) :) si in care juca si ea.
    Nu am citit cartea, nu am vazut filmul, dar imi place mult citatul pe care l-ai ales - e fain sa avem prieteni din ambele "categorii". :)
    Saptamana excelenta iti doresc, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că am ales un citat care îți place!

      Săptămână excelentă și ție, dragă Diana!

      Ștergere
  5. Foarte tare articolul. Multumesc pentru postare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sper sa gasesc filmul pe internet.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesantă cartea, dar aș vrea să văd și filmul, pentru că Meryl Streep este o actriță extraordinară, care pune suflet atât de bine în toate rolurile pe care le-a jucat.
    Sărut mâna pentru recomandare, doamna Zina! Zile frumoase vă doresc! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ne spune Daurel unde a găsit filmul, dacă îl găsește.

      Zile frumoase și ție, Alex!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !