7 iunie 2019

PICĂTURA DE FRUMOS (28) Antoine Caron. August și Sibila din Tibur. 1580Antoine Caron (1521 Beauvais – 1599 Paris), pictor manierist,  este un important reprezentant al Școlii de la Fontainbleau.

Artistul își începe activitatea în orașul său natal și este influențat de Primaticcio în dezvotarea stilului său tipic manierist. În 1561 este numit de Caterina de Medici pictor de curte la Paris, unde va realiza decoruri pentru marile petreceri.
Stilul lui Antoine Caron este caracterizat de personajele grupate, situate în scene ample. Corpurile și gesturile personajelor au o notă artificială, iar efectele de lumină sunt foarte elaborate.
În ”August și Sibila din Tibur”, Caron îmbină conținuturi alegorice cu evenimente contemporane. Pe un fundal impozant, el înfățișează întâlnirea dintre împăratul Augustus și Sibila din Tibur. Ea prezice venirea Mântuitorului.
Lucrarea, ulei pe pânză, cu dimensiuni de 125 x 170 cm, se află la Muzeul Louvre din Paris. 

Iată aici un videoclip cu principalele picturi ale lui Antoine Caron.

4 comentarii:

 1. Frumos tabloul!
  Sunt mare amatoare de puzzle si, uneori, cand vad cate un tablou, mi-as dori sa il "montez" din acele piese mici cartonate. Acesta este unul dintre ele (deci imi place foarte mult cum e realizat tabloul) :)
  Weekend placut iti doresc, Zina draga!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar ar fi o idee pentru fabricantii de puzzle... Poate ar aduce o contribuție cât de mică la răspândirea culturii.

   Weekend plăcut și ție, dragă Diana!

   Ștergere
 2. Felicitari,din galerie nu putea sa lipseasca un manierist !Antoine
  Caron a fost pictor,ilustrator de carte,desenator de tapiserii si multe
  altele.Ca adolescent picta fresce si vitralii,iar apoi e ales ca pictor de curte(Caterina de Medici si Henric al II-lea),calitate in care se ocupa de organizarea ceremoniilor cu diverse ocazii.S-au pastrat putine lucrari,subiectele fiind istorice,sau alegorii,petrecer
  fastuoase,dar si compozitii astrologice foarte interesante!Cu multa
  meticulozitate picteaza artificialul personajelor,al unei ciudate
  atmosfere,cu multe griuri colorate,fara stridente;totusi,compozitia pare neinchegata,neavand un centru de interes,o vaga perspectiva aeriana,dar nu si cromatica,prezenta unei arhitecturi fanteziste pe o
  "scena"imensa cu personaje micute.Am descoperit o lucrare "Ziua judecatii",atribuita lui Caron,o compozitie pe cateva "caturi",Raiul si Iadul,cu personaje-nud,iar in centru Iisus intr-o mantie rosie !
  Multumesc pentru prezentare,draga Zina,si toate cele bune !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Interesant, am să caut pictura de care ai spus. Mulțumesc pentru completări, dragă Natalia!

   Numai bine!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !