17 mai 2019

PICĂTURA DE FRUMOS (25) Robert Campin. Sfânta Barbara în fața șemineului. 1438Robert Campin (cca 1375 – 1444, Tournai) este personajul cunoscut în literatură drept ”maestrul din Flémalle”.
Lucrările lui Campin sunt inițial legate de miniaturile de carte și dovedesc, prin redarea celor mai mici detalii, un fin simț al observației. Prin tendința spre o expresie cât mai plastică a figurilor și încercarea de a conferi spațiului pictural o adâncime cât mai mare, el devine unul dintre întemeietorii picturii olandeze vechi.
Altarul ”Werl”, un triptic numit astfel după numele unui călugăr franciscan din Koln, o înfățișează în partea dreaptă pe Barbara, fiica lui Dioscorus. Barbara a trăit în secolul al III-lea, în Nicomedia. Cum fata era extraordinar de frumoasă, tatăl ei o închisese într-un turn. Aici, ea se convertise la creștinism. Poruncise să se construiască la sala de baie o a treia fereastră, simbol creștin. Mânios, tatăl a vrut să o pedepsească aspru, dar ea a fugit. S-a ascuns într-o grotă, însă a dat-o de gol un păstor. A fost întemnițată, a fost bătută cu nuiele și arsă cu făclii, apoi însuși tatăl ei a decapitat-o. Justiția cerească l-a ucis cu un fulger. Sfânta este venerată atât de catolici cât și de ortodocși – aceștia sub numele de Varvara – ca patroană a constructorilor și arhitecților, a artileriștilor și a minerilor.
În pictura lui Campin, Barbara se află în turn, în fața șemineului și citește o carte. Pe fereastra deschisă, în plan îndepărtat este înfățișat martiriul ei. Detaliile - sculptura mobilei, ornamentele șemineului, vasele, literele din carte, chiar și onduleurile părului – sunt lucrate cu multă atenție.
”Sfânta Barbara în fața șemineului”, ulei pe lemn, de 101 x 47 cm, se află la Muzeul Prado din Madrid. 
Sursa foto
Iată aici și un videoclip care conține mai multe opere ale lui Robert Campin.

10 comentarii:

 1. Ce plimbare in lumea artelor frumoase. Multumim pentru ragazul acesta de ''frumos''. :) Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 2. Salbatici au fost si sunt unii oameni. In toate timpurile... :(

  Daca nu as fi stiut povestea as fi zis doar ca e un personaj ce se bucura de lectura in linistea si caldura caminului sau.

  Pupici cu drag!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, e un mare contrast între atmosfera tabloului și soarta eroinei sale.

   Weekend frumos, dragă Rux!

   Ștergere
 3. Cat de inselatoare pot fi aparentele! :) Mi-as fi imaginat o tanara care isi petrece frumos cateva ore din zi. De fapt, chiar asa este, dar povestea tinerei arata ca viata ei nu era bucurie, ceea ce nu inseamna, neaparat, ca in suflet, fata, nu purta bucuria.
  Zile senine iti doresc, Zina draga!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și tocmai de aceea nu trebuie să ne încredem în impresiile ”la prima vedere”.

   Zile senine și ție, dragă Diana!

   Ștergere
 4. Sunt mereu uluita de spiritul de observatie si realismul in pictura
  acestui precursor al Renasterii flamande,"maestru al Flemalle"!Acest
  realism duce,putin cate putin,la disparitia simbolurilor religioase
  (fonduri aurii,aureole).Robert Campin este printre primii portretisti
  ai Europei!Cercetatorii de arta au incercat sa afle izvoarele Renasterii nordice:s-a considerat mult timp,ca Yan van Eyk s-a departat primul de stilul gotic;dar,in sec.XIX-lea,s-a stabilit ca
  Robert Campen este acesta;perspectiva lineara,amanuntele ce se vad prin ferestre,ridurile,genele,parul,dantele,flori sau fum!Deosebirea
  contrastului de lumina-umbra in modelarea culorii,trasaturile persoanelor nu sunt aristocratice si important,dimensiunile des mici
  ale tablourilor!
  Draga Zina,jos palaria fata de aceste minuni !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În primul rând: Bine ai revenit, dragă Natalia!
   Îți mulțumesc pentru completări, foarte competente, ca de obicei!

   Să ai o săptămână cât se poate de bună!

   Ștergere
 5. Încă o pagină deosebit de interesantă din istoria artei. Subiectele cu teme religioase și hagiografice erau atât de frecvente în acele vremuri. Și ce frumos le ilustrau marii artiști, ca și acesta pe care ni l-ați prezentat aici.
  Toate cele bune, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aceste subiecte fac parte și ele din cultura noastră și cred că nu e lipsit de interes să le cunoaștem. Mai ales câ sunt prezentate atât de frumos!

   Numai bine, Alex!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !