”Cartea nopților” de Sylvie Germain, roman clasic prin întinderea acțiunii pe o perioadă ce cuprinde viața mai multor generații ale aceleiași familii și modern prin densitatea și imagistica pictorială a scriiturii.
Iată aici o descriere spectaculoasă a Parisului din perioada interbelică, văzut prin ochii unui copil dintr-un cătun îndepărtat de provincie.
”Lui Benoît-Quentin îi plăcu orașul. Mai ales femeile i se părură extraordinare. Îi plăceau mersul lor viu, veșmintele uneori atât de surprinzătoare, tocurile înalte, felul lor de a vorbi cu nasul în vânt, cu un mic accent ascuțit. Și apoi, fluviul era atât de diferit de cel pe care îl știa din ținutul lui. Nu mai avea apele lente, îngreunate de nori și de melancolia câmpiilor întinse străbătute în liniște, ci era un fluviu la fel de grăbit ca mersul femeilor, scânteind de luminile orașului. Puteai tot timpul să treci de pe un mal pe altul. Benoît-Quentin învăță pe dinafară toate numele podurilor care traversau Sena, de la Charenton la Issy-les-Moulineaux, și la fel și numele cheiurilor.
Orașul îl uimea întruna; pentru el era ca o gigantică lanternă magică, proiectând în orice clipă noi imagini – însă erau imagini care aveau corp, greutate și volum, miros și zgomot. … Se plimbară prin gările cu holuri imense în care soseau neîncetat trenuri înspumate de aburi albi venind din toate colțurile Europei, prin marile depozite, prin cimitire mai albe și mai populate decât cătunul lor; se duseră la grădina zoologică, la velodrom, în abatoare și în hale, intrară în stadioane, în patinoare, în muzee, în spitale și chiar în curțile clădirilor. Tatăl său îl duse de mai multe ori pe băiat la hipodrom. Lui îi plăcea să privească acolo caii,… Benoît-Quentin contempla femeile. Totdeauna cu pălării pe cap și bijuterii scânteietoare, femeile acestea aveau, în momentul în care caii treceau prin fața lor, un fel de a-și îndrepta trupurile și de a-și ridica frumoasele lor capete care-l fermecau pe Benoît-Quentin. Ele însele semănau cu niște ciudate animale care păreau a fi în acelși timp insecte, păsări exotice, feline și grifoni. …
Dar mai presus de orice îi plăcură parcurile și grădinile, cu apele lor țâșnitoare, cu statuile pline de vrăbii și bazinele înconjurate de copii care se jucau cu vaporașe. Și cu lungile alei umbrite de castani pe care pașii femeilor ce treceau făceau să scârțâie pietrișul într-un sunet încântător.
Erau atâtea de văzut în grădini, lucruri de mirosit, de gustat, de atins și de auzit, încât nu se mai sătura să se întoarcă acolo, dând târcoale mai ales în jurul chioșcurilor verzi cu acoperișuri ascuțite de unde atârnau ciorchini de baloane de toate culorile, moriști de vânt, coarde de sărit, cercuri mari de lemn, găletușe, lopeți, titireze și jocuri de badmiton. Pe tejghelele lor înguste înflorea un talmeș-balmeș și mai minunat de borcane pline cu bile colorate, zahăr candel, șnururi de lemn-dulce, acadele strânse în buchet, tuburi de sticlă pline cu semințe de anason albe și roz, ciubere cu nuci de cocos și cutii de caramele. Și mai erau și negustorii de castane coapte, de plăcinte, de turtă-dulce și de pateuri, care se învârteau pe lângă teatrele de marionete, pe lângă leagăne și călușei, amestecându-și vocile răgușite, pline de indolență și de ispită, cu acelea ale oamenilor care închiriau trăsurici trase de capre, de măgăruși sau de ponei. Dar cea mai frumoasă voce dintre toate era aceea spartă, care ieșea din mica flașnetă așezată în mijlocul unora dintre caruseluri pentru a ritma hora lentă a copiilor-călăreți.”
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !