5 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (56) ”Lumea Sofiei” de Jostein Gaarder (2)


”- Cum a fost primită cartea asta despre ”originea speciilor”?
- A izbucnit un urlet de mânie. Biserica a protestat cel mai tare și mediul științific din Anglia s-a resimțit. La drept vorbind, nici nu era de mirare, căci Darwin îi contestase lui Dumnezeu actul Creației. Unii mai cu capul pe umeri știau totuși că era mult mai greu să realizezi ceva cu o posibilitate de creație evoluând treptat, decât folosind o schema fixată o dată pentru totdeauna de la început.

Dintr-o dată, Sofie sări de la locul ei.
- Ia uită-te acolo! strigă ea.
Arăta spre fereastră. Jos, lângă lac, un bărbat și o femeie se plimbau pe mal ținându-se de mână. Erau în pielea goală.
- Aceștia sunt Adam și Eva, spuse Alberto. Probabil că și-au dat seama că au ajuns în aceeași situație cu Scufița Roșie și cu Alice în Țara Minunilor, și din cauza asta au apărut acum aici.
Sofie se apropie de fereastră și rămase să se uite după ei până ce dispărură printre copaci.
- Darwin voia să spună că oamenii s-au dezvoltat din animale?
- În 1871 Darwin a publicat cartea The Descent of Man – Descendența omului. El arată că există mari asemănări între ființele omenești și animale și demonstrează că oamenii și maimuțele umanoide trebuie să se fi dezvoltat cândva din strămoși comuni. Între timp fuseseră găsite și primele cranii fosile ale unui tip uman dispărut. Mai întâi, într-o carieră de piatră din Gibraltar și, câțiva ani mai târziu, în Neanderthal în Renania.
- Până la urmă, Darwin a ajuns să aibă faimă și onoruri?
- Da, dar întâi a fost socotit drept omul cel mai primejdios din Anglia.
- Dumnezeule!
-”Am vrea să sperăm că nu e adevărat”, se pare că ar fi spus o doamnă distinsă, ”și dacă e totuși adevărat, atunci nădăjduim că lucrul nu va ajunge cunoscut pe scară largă”. Un renumit om de știință a spus ceva de genul acesta: ”O descoperire umilitoare, și cu cât se va vorbi mai puțin despre ea, cu atât mai bine”.
- Prin asta, oamenii aceia au demonstrat că omul se înrudește și cu struțul!
- Da, ai dreptate. Dar pe măsură ce înaintezi în timp poți spune că devii mai inteligent. Dintr-odată, mulți s-au simțit siliți să își revizuiască ideile cu privire la felul în care Creația este povestită în Biblie.”

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !