”Alberto se întoarse și privi pe fereastră.
- David Hume a trăit de la 1711 până la 1776. Filosofia sa este considerată drept cea mai importantă dintre filosofiile empiriste. De o însemnătate mare a fost și faptul că s-a interesat de filosofia lui marele Immanuel Kant. Hume a trăit, asemenea marilor gânditori francezi Voltaire și Rousseau, în plină epocă a luminilor.
Opera sa cea mai însemnată, ”Tratat despre natura omenească”, a apărut când el avea douăzeci și opt de ani. Susținea că ideea acestei cărți i-a venit când avea doar cincisprezece ani.
- Văd că ar trebui să mă grăbesc, spuse Sofie.
- Tu ești chiar la momentul acesta.
- Dar dacă o să-mi fac propria mea filosofie, atunci ea are să arate cu totul altfel decât cele pe care le-am ascultat până acum.
- Lipsește ceva anume din ele?
- În primul rând, toți filosofii despre care mi-ai vorbit până acum sunt bărbați. Bărbații par să trăiască în lumea lor proprie. Pe mine mă interesează lumea adevărată. Florile și animalele și copiii care se nasc și cresc. Găsesc că până acum au fost prea puține scutece și prea puține țipete de copii. Poate că a fost și prea puțină dragoste și prietenie.
- Cred că tocmai Hume este un filosof care gândește altfel. Mai mult decât oricare altul, el își are punctul de plecare în lumea de toate zilele. ”Nici o filosofie nu ne va putea conduce vreodată dincolo de experiențele cotidiene sau nu ne va putea da reguli de comportare care să fie altfel decât cele pe care ni le facem noi, prin meditațiile noastre asupra vieții de zi cu zi.”, spunea el.
…Hume constată mai întâi că omul are două feluri de reprezentări: pe de o parte impresii si pe de altă parte idei. Prin impresie el înțelege senzația nemijlocită a realității exterioare, iar prin idee amintirea unei asemenea impresii.
- Exemple, te rog.
- Când te arzi de o sobă fierbinte, atunci ai o ”impresie” nemijocită. Mai târziu, poți să-ți amintești că te-ai ars la mână - asta denumește Hume o ”idee”. ”Impresia” provenită din simțuri este originalul, iar ”ideea” sau amintirea este o copie palidă.
Atât o ”impresie” cât și o ”idee” pot fi sau simple sau combinate. Hume era preocupat de faptul că uneori noi putem compune ”idei” fără ca ele să fie compuse în realitate. Astfel iau naștere idei false și reprezentări care nu există în natură. Un exemplu este Pegas, un cal cu aripi. Omul a luat calul de la o impresie și aripile de la altă impresie și le-a lipit. Conștiința lui a construit o idee sau o reprezentare falsă.”
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !