5 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (40) ”Stalky și compania” de Rudyard Kipling

coasta-angliei-in-cornwall
Rudyard Kipling este unul dintre scriitorii pe care îi iubesc și pe care nu mă satur să-i recitesc. Am făcut cunoștință cu el pe când aveam șapte ani și am primit în dar ”Cărțile Junglei”.
Da, da, cărțile, fiindcă au fost două, nu una. Pe lângă această carte, ecranizată și adorată de copiii din lumea întreagă (și nu numai de ei), Kipling a scris cărți cu povești pentru copii, romane, versuri, proză scurtă – schițe și nuvele.
De ce îl iubesc? Pentru umorul și sensibilitatea cu care se apropie de natură, de animale, de întâmplările din viața oamenilor, dar și pentru forța evocativă a modului său de a scrie. Cam aceasta este și motivația pentru care i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură, în anul 1907: "...pentru puterea de observație, originalitatea imaginației, virilitatea ideilor și remarcabilul talent narativ care caracterizează creația acestui autor de reputație mondială".
Încep cu câteva citate din volumul ”Stalky și compania”, dedicat vieții de licean de internat al Angliei de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Eroii principali, Stalky, M'Turk zis Turkey și Beetle, sunt trei elevi isteți și năzdrăvani care dau de furcă profesorilor, pedagogilor și chiar unor colegi.
”Stalky îi mâna în trap săltat de-a lungul stâncilor de pe sub dealurile cu drobițe, dintr-o râpă cu tufe într-alta, spre soare-apune. Nu luau seama la iepurii care o rupeau la fugă și nici la zborul fluturilor; cât despre ceea ce îndruga Turkey pe seama geologiei, n-ar fi cu putință a o repeta aici. 
- Oare am pornit-o către Clovelly? răbufni el în cele din urmă și se aruncară toți cu burțile în iarbă, iarba scurtă și moale ce se legăna între murmurul mării de jos și adierea vântului de vară, care sufla printre arborii din spatele plajei. De acolo se zgâiau în sânii unei văgăuni pe jumătate plină de drobițe înalte și gâlgâitor înflorite, care se cățărau până la o îngustă fâșie de rugi de mure și până către o deasă pădure de feluriți copaci și copăcei. S-ar fi zis că râpa geme de un foc auriu ce se înălța până spre țancurile stâncilor. Partea mai din apropierea lor alcătuia o pajiște din care se zbârleau la trecători tot felul de tăblițe cu opreliști scrise.”
”Dădu la o parte tulpinile groase din fața lui și s-ar fi zis că se deschisese o fereastră, descoperind priveliștea îndepărtată a insulei Lundy și a mării adânci, care lipăia alene peste pietricele, undeva, la vreo două sute de picioare sub ei. Puteau auzi prăsila tinerelor stăncuțe cârâind pe vârfuri de stânci, și-o liotă de ulii care tot sâsâiau și se gâlceveau pe aundeva pe aproape, nevăzuți. Foarte chibzuit, Stalky scuipă drept în cârca unui șoldan care se prăjea la soare, desigur undeva mult mai jos, acolo unde numai un iepure de steiuri putea găsi loc de pus piciorul. Țipetele stăncuțelor răspundeau celor ale unor pescăruși voinici, negri și cenușii; bucata de pământ ce se întindea jur împrejurul lor, înmiresmată și înflorită, răsuna de păsări ce-și înjgheabă cuib aproape de pământ și care ba prindeau a ciripi, ba li se curma glasul, pe măsură ce umbrele rotitorilor ulii treceau ori reveneau; de cealaltă parte a râpei, prin golașa iarbă, se bușeau și se zbenguiau iepuri. 
- Ptii! Ce mai loc! Dacă vor științe naturale, apoi aici chiar că le găsesc! exclamă Stalky.”
Sursa foto

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !