5 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (31) Jerome K.Jerome. Despre câini și pisici (3)

”Oh, bunul și credinciosul meu prieten, cu ochi adânci și limpezi, cu privire vioaie și ageră, care înțelege tot ce are omul de spus înainte ca el să scoată o vorbă, știi tu că ești numai un animal fără minte?

Știi tu că țopârlanul de colo, tâmpit de băutură și cu privirea întunecată, care se sprijină de stâlpul de peste drum, are, față de tine, o superioritate intelectuală incomensurabilă? Știi tu că toți ticăloșii egoiști și înguști la minte, care trăiesc din înșelătorie și din șmecherie, care n-au făcut vreo faptă bună ori n-au spus vreo vorbă blândă, ale căror gânduri și dorințe au fost întotdeauna murdare, mârșave și josnice, care cu fiecare gest fac o fraudă și cu fiecare vorbă spun o minciună, toți îți sunt superiori precum soarele este superior unei lumânări?
Da, cățelușule, ești prost în comparație cu noi, oamenii cei deștepți care știm totul, cu unele mici excepții, cum ar fi: ce suntem, de unde venim, unde ne ducem, ce este în afara acestei lumi și ce sunt cele mai multe lucruri din ea.
Totuși, nu vă faceți griji, pisi și cuțu, nouă ne plăceți cu atât mai mult. Tuturor ne place prostia. Bărbații nu pot suporta femeile deștepte, iar pentru femei bărbatul ideal este cel despre care poate spune ”prostălăul meu drag”. E atât de plăcut să întâlnim proști mai ceva ca noi! Dintr-odată începem să-i îndrăgim fiindcă sunt așa cum sunt. Lumea trebuie să fie un loc tare incomod pentru cei inteligenți. Oamenii de rând îi antipatizează, iar în ceea ce-I privește pe ei, se urăsc unul pe altul cu cea mai mare cordialitate.
Dar deștepții formează o minoritate atât de neglijabilă, că nici n-are importanță dacă sunt fericiți sau nu. Atâta vreme cât prostănacii se simt ca la ei acasă, lumea va merge înainte destul de bine.”

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !