3 august 2018

MIZERABILII. Povestire pe scurt (37)

roman de VICTOR HUGO

PARTEA a III-a MARIUS

CARTEA A VII-A. PATRON-MINETTE

I Minele și minerii

Adâncurile societății sunt comparate de autor cu o mină. În galeriile întunecate se întâmplă lucruri bune, progresiste, revoluționare. Dar și lucruri rele.

II La fund

În cea mai de jos galerie, al treilea subsol, se află tâlharii, ființe cărora nu le pasă de progres. Create de neștiință și mizerie, sunt călăuzite numai de nevoie și de pofte. De la acestea ajung cu ușurință la crimă.

Cei aflați aici sunt dușmanii tuturor celorlalți. Ei doresc distrugerea ordinii sociale, în același timp cu distrugerea progresului. Armele lor: furtul, prostituția, tâlhăria, omorul.

III Babet, Gueulemer, Claquesous și Montparnasse

Claquesous, Gueulemer, Babet și Montparnasse formau banda care stăpânea cel de-al treilea subsol al Parisului în perioada 1830-1835.
Gueulemer era un bărbat uriaș, plin de mușchi dar fără pic de minte. Trupul lui cerea muncă, dar prostia lui o respingea și de aceea ajunsese la crimă.
Babet era firav și mintos, chiar citea ziarele, dar îi lipsea sufletul. Avusese nevastă și copii, dar se lepădase de ei și nu mai  știa nimic despre soarta lor.
Claquesous era o ființă ascunsă, apărea numai noaptea. Nu le vorbea tovarășilor săi decât întors cu spatele la ei. Era ventriloc și nimeni nu-i știa figura și vocea adevărată.
Montparnasse era tânăr, avea douăzeci de ani. Avea un chip drăguț, de copil, și priviri luminoase pe sub pălăria pusă pe-o sprânceană. Avea toate viciile și ar fi comis toate fărădelegile. La optsprezece ani comisese deja câteva omoruri.

IV Alcătuirea bandei

Acești patru răufăcători erau atât de uniți încât părea că întruchipează un singur tâlhar cu patru capete. Ei executau loviturile plănuite de alții, ei aduceau alți tâlhari când era nevoie de mai mulți. În lumea lor, tovărășia celor patru era numită Patron-Minette. Acest nume provenea din limba veche, în care însemna ”dis-de-dimineață”. Se referea, probabil, la momentul în care își isprăveau treburile lor murdare și se despărțeau.

* * *

Urmează Mizerabilii (38)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !