9 august 2018

AVENTURILE LUI HABARNAM ȘI ALE PRIETENILOR SĂI (17)

roman de NIKOLAI NOSOV

Capitolul XVII Plecarea lui Șurubel și a lui Piuliță spre Orașul Zmeielor

Urmare la Aventurile lui Habarnam (16)

În ziua următoare externării lui Guslă și Tubuleț, alți doi băieței, Șurubel și Piuliță, fură externați din spital. Dis-de-dimineață ei porniră în pas gimnastic către garaj. O fetiță îi îndrumă, apoi strigă după ei când trecură de garaj din cauza grabei. Ei se întoarseră și intrară în curtea garajului.


Garajul era de fapt o magazie. Ajutați de mai multe fetițe, cei doi scoaseră mașina afară, la lumină. Avea multe stricăciuni și meșterii cerură o cheie universală, o lampă de sudat și altele. Fetițele nu aveau decât un fierăstrău și un topor. Șurubel le spuse că nu se poate repara mașina cu toporul. Întrebă dacă băiețașii de prin partea locului nu au asemenea lucruri și fetițele spuseră că au. 
Cei doi porniră spre Orașul Zmeielor, ca să împrumute ce le trebuia de la băiețașii de acolo. Până reveneau, fetițele trebuiau să curețe bine mașina.
Șurubel și Piuliță parcurseră drumul tot în pas gimnastic și cântând. După vreo oră de mers, pe când străbăteau un câmp, zăriră în mijlocul drumului o mașină oprită. Sub ea se băgase un băiețaș. Când ieși de acolo, cu hainele pline de ulei, le spuse celor doi că mașina nu mai merge. Ori nu se mai făcea bine alimentarea cu sirop, ori dozarea acidului nu fusese respectată. Cei doi meșteri căutară timp îndelungat defectul până când îl găsiră și reparară mașina.
Încântat, băiețelul se oferi să le împrumute el cheie și altele, dar lampă de sudat nu avea. Le spuse că avea mecanicul lor, Șurubelniță și că îi duce el la acesta. Băiețelul îi luă în mașină pe Surubel și Piuliță și îi duse în câteva minute în Orașul Zmeielor.

* * *

Urmează Aventurile lui Habarnam (18)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !