8 august 2018

AVENTURILE LUI HABARNAM ȘI ALE PRIETENILOR SĂI (11)

roman de NIKOLAI NOSOV

Capitolul XI Pe meleaguri noi

Urmare la Aventurile lui Habarnam (10)

Când își reveni și deschise ochii, Habarnam văzu că se află într-o odaie străină, împreună cu două fetițe. Una avea părul negru și ochii albaștri, cealaltă era blondă. Blonda proba de zor o pălărie în fața oglinzii, plictisind-o pe brunetă.


Fetițele vorbiră și despre Habarnam, socotind că este foarte viteaz dacă a zburat cu balonul. Până la urmă fetița blondă plecă, iar cea brunetă se apropie de patul lui Habarnam. El deschise ochii, iar ea îl opri să vorbească, spunând că este foarte bolnav și a chemat un doctor.
Fetița cu părul negru spuse că o cheamă Albăstrica. Băiețelul îi spuse că are un nume frumos, ceea ce o făcu pe fetiță să aprecieze că este un băiețaș bine crescut. Habarnam se bucură mult în sinea lui, fiindcă până atunci nu îl lăudase nimeni niciodată.
Habarnam află că pe cealaltă fetiță o cheamă Fulgdenea, iar pe doctorița care urma să îl îngrijească o chema Stropdemiere. Chiar atunci sosi și aceasta. Întâi îl certă că zburase cu balonul, apoi începu să îl consulte.
Stropdemiere îi ceru pe un ton aspru lui Habarnam să scoată limba, apoi îi ascultă plămânii cu un tub de lemn. Îi ceru să respire adânc, apoi să nu mai respire. Pe băiețaș îl umflă râsul. Spuse că nu se poate să nu respiri deloc, dar doctorița îi răspunse că trebuie doar să își oprească o clipă respirația.
După ce termină consultația, doctorița se așeză la birou și scrise o rețetă. Îi spuse Albăstricăi să ia de la farmacie un plasture cu miere și să-l pună pe umărul băiețașului, acolo unde avea o vânătaie. Îi mai spuse să nu îl lase să se dea jos din pat, fiindcă va sparge toate lucrurile și o să spargă cuiva capul. Stropdemiere își luă geanta și plecă.
Înainte de a pleca la farmacie, Albăstrica îi spuse să stea în pat, fiindcă oricum ea îi ascunsese lucrurile bine.

* * *

Urmează Aventurile lui Habarnam (12)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !