21 iulie 2018

BIETUL IOANIDE. Povestire pe scurt (9)

roman de GEORGE CĂLINESCU

Capitolul IX

Revenit după două săptămâni în București, bietul Ioanide află mai multe noutăți.
Copiii lui Gonzalv Ionescu făcuseră toți trei scarlatină într-o formă serioasă. Cum ținea mult la copii, Gonzalv se alarmase și le chemase pe mamele lor să-i vegheze. Apelase la doctorul Hergot, care se implicase cu tot sufletul în îngrijirea micilor bolnavi. Când se vindecaseră, Gonzalv Ionescu trimisese acasă fostele soții, iar pe copii îi trimisese la munte.

Pe de altă parte, copiii lui Hagienuș îl dăduseră pe acesta afară din casă. Casa le-o cedase copiilor și locuia, deci, la ei. Avea ceva bani, iar copiii se temeau că îi va risipi în loc să le rămână lor. De aceea, încercau să îi obțină pe loc. Uneori, Hagienuș le dădea ceva bani. Alteori, nu. În asemenea ocazii, copiii începeau un asediu verbal în toată regula, întâi blând, apoi mai răspicat, până finalizau prin a o izgoni pe guvernanta care îi îndulcea bătrânețele tatălui lor. De această dată, surprinzându-l pe orientalist că plecase cu niște cărți rare sub braț, cărți despre care știau că sunt foarte scumpe, îi încuiaseră ușa și acesta nu putuse intra în casă la reîntoarcere. Hagienuș se dusese să doarmă la biroul său și umpluse orașul de vestea că l-au dat copiii afară din casă. Fiul cel mare, ofițerul, se temuse că vestea va ajunge la urechile superiorilor săi și îi va dăuna la carieră. O căută pe guvernantă și o trimise să îl aducă înapoi acasă pe tatăl lui. Pățania devenită publică îi aduse lui Hagienuș porecla de regele Lear.
Ioanide primi vești și despre Sultana, chiar de la tatăl ei. Tânăra plecase la Constantinopol, să rezolve niște chestiuni de afaceri ale lui Manigomian. În scrisoarea pe care ea o trimise arhitectului, îl anunță că după ce termină treburile acolo pleacă la Cairo ca să se ocupe de cariera lui, în ideea că vor pleca împreună în Egipt. Într-adevăr, după un timp bietul Ioanide primi o ofertă serioasă de la o societate, dar el nici nu se gândea să plece din România.
Arhitectul nu-i scrie însă Sultanei, are alte griji. Tudorel îi cere permisiunea de a pleca într-o excursie, dar nu spune unde. Bietul Ioanide îi oferă bani, dar el spune că nu-i trebuie. Descoperă că pleacă cu el și Hangerliu și atunci vrea cu tot dinadinsul să afle unde pleacă fiul său. Îl roagă pe Butoiescu să se țină după el și află de la acesta că au plecat, mai mulți inși, tocmai la Berlin.
Lui Ioanide îi vine ideea să se uite prin camera fiului său. Descoperă un chestionar chiar despre el și atitudinea lui față de mișcarea legionară, completat de unul, Vlădulescu. Îi fusese trimis ”camaradului Tudor Ioanide” spre a-l verifica. Ioanide mai găsi și o hârtie din care reieșea că Tudorel primește salariu de la Manigomian, dar află de la acesta că magazinul respectiv doar se folosește de numele lui, fiind de fapt al unei societăți germane.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !