21 iulie 2018

BIETUL IOANIDE. Povestire pe scurt (14)

roman de GEORGE CĂLINESCU

Capitolul XIV

După discuția avută cu bietul Ioanide, Dan Bogdan are din nou de-a face cu Mișcarea legionară. De această dată este vorba despre casă.
Dan Bogdan are o casă cu mari încăperi la parter, într-o zonă foarte liniștită. Spate în spate se află casa lui Andrei Gulimănescu, profesor la Drept. Casele intraseră în atenția Mișcării, ca niște localuri în care ar fi putut avea loc mari adunări, sub acoperire, firește.
Panait Suflețel află și le spune celor doi. Le mai spune și să ia legătura cu Gaittany. Gulimănescu îl sună pe Gaittany, iar acesta îl îndrumă spre Hangerliu. Gulimănescu află că un depozit de cărți german vrea să închirieze parterul și își dă acordul.
Abia după două zile vorbește și Dan Bogdan. I se spune că reprezentanții germani vor veni să vadă. Vin însoțiți de Tudorel Ioanide, văd repede casa lui Dan Bogdan, apoi trec la Gulimănescu unde întârzie mai mult, căci cad la învoială.
După un timp, Dan Bogdan vede pe fațada casei lui Gulimănescu firma și înțelege că pierduse. Limbajul său despre mișcarea legionară, în public,  devine tot mai imprudent.
Modul de viață al celor trei (și al multor altora) urma să fie distrus în curând.
Suflețel se delecta la masa de dimineață cu versuri antice, traducând și soției sale, Aurora. Lucra apoi acasă la traducerea unor inscripții și documente scrise în limba latină, două ore pe zi. Petrecea mult timp umblând de la ministerul lui Hagienuș la Academie și de aici la Capșa și pe șantierele unde lucra bietul Ioanide.
Gulimănescu era de origine țărănească, la fel ca Suflețel. El, însă, avea tendința de a trăi pe picior mare. Casa avea încălzire centrală și frigider. Fuseseră angajate o bucătăreasă și o guvernantă la copii. Totuși, Gulimănescu umbla permanent după chilipiruri, iar în fundul curții pline de materiale de construcție creștea iepuri și porci.
Dan Bogdan, foarte sărac în copilărie, era foarte econom, dar nu pentru el, ci pentru membrii întregii familii, pe care îi ajuta. Era căsătorit cu o austriacă și făcuse studiile în Germania, dar se afișa francofil. Nepriceput, în casă nu făcea nici un fel de lux. Nu ieșea niciodată cu soția sa în cercurile românești și îi accepta cele două pisici siameze, deși nu le putea suferi.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !