11 mai 2018

DOUĂ LOTURI Povestire pe scurt (2)

nuvelă de ION LUCA CARAGIALE


Plecând de la berărie, dl.Lefter îl însoţi la secţie pe comisar, cu intenţia de a mai întreba o dată femeile arestate despre cele două loturi. Îi aştepta însă  o surpriză neplăcută. Inspectorul trecuse pe acolo şi le eliberase pe cele trei. Degeaba izbucni mânios dl.Lefter împotriva autorităţii. Comisarul Turtureanu se făcu a nu auzi , iar dl.Lefter plecă de la secţie strigând.

După ce rătăci pe străzi toată noaptea, în zori se gândi să mai treacă o dată pe la casa ţigăncilor. Bătu la uşă încetişor. Nu răspunse nimeni, căci dormeau duse. Se aşeză pe marginea prispei şi îşi aprinse o ţigaretă, gândindu-se cât să le promită pentru bilete. Când se treziră şi dădură cu ochii de el, ţigăncile se puseră pe urlat. Cea bătrână îi aruncă drept în ochi o strachină cu prune sleite. Apoi îl tăvăliră prin noroiul din curte, lovindu-l care cu o cratiţă, care cu un lemn, care cu un târn.
Omul ajunse acasă, într-un hal care o făcu să plângă pe madam Popescu. Aici găsi o scrisoare de la un prieten şi coleg, care îi spunea să se ducă neapărat la serviciu. Șeful are nevoie de un dosar încuiat în sertarul său de la birou. Dl.Popescu se spălă, se schimbă şi se duse la serviciu. Acolo, şeful îi ceru cu asprime dosarul cu pricina.
Îşi descuie sertarul, apucă un vraf de hârtii şi, deodată, printre degete îi căzură biletele de loterie ! Cu un calm aparent el ascunse cele doua loturi în sân. Luă o coală de hârtie şi îşi scrise demisia din serviciu. Se duse la şef, îi dădu dosarul și îi dădu şi demisia.
Dl.Popescu plecă apoi să-şi ridice câştigurile cele mari. La bancă descoperi că, de fapt, biletul de la o loterie avea numărul câştigător de la cealaltă loterie şi viceversa, adică invers. Deci nu câştigase nimic. Începu să ţipe, să-şi dea palme peste faţă şi pumni în cap, până când bancherul chemă poliţia…
Autorul propune un sfârşit imaginar. După mulţi ani, madam Popescu ar fi ajuns maica Elefteria la o mânăstire. Ea ar fi avut mania de a strânge mereu cioburi. Dl.Popescu ar fi devenit un moşneag micuţ şi scofâlcit. El s-ar fi plimbat pe bulevarde şoptind mereu acelaşi cuvânt: “Viceversa”.  Apoi autorul încheie spunând cinstit că nu mai ştie ce s-a întâmplat cu cei doi după scandalul de la bancă !

Sfârșitul povestirii pe scurt a nuvelei Doua loturi

Citește și textul întreg al nuvelei !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

7 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !