29 mai 2018

DASCĂL PROST. Povestire pe scurt

schiță de ION LUCA CARAGIALE


Într-o dimineață, devreme, naratorul se duce la prietenul său Pricupescu, profesor de istorie la un liceu. Cum nu mai fusese la el acasă niciodată, profesorul bănuiește că a venit să ceară o favoare pentru vreun elev.
Nemulțumit, profesorul îi spune că abia așteaptă să iasă la pensie, peste doi ani, să scape de acest chin. Pleacă pentru scurt timp și îi dă să citească musafirului un teanc de scrisori, până se întoarce.
Musafirul apucă să citească vreo trei scrisori: de la un senator, de la un amic și de la o prietenă intimă. În toate trei se făceau intervenții pentru niște elevi.
Senatorul începe prin a-i lăuda corectitudinea,  dar apoi îi propune să îi dea meditatii  elevului în cauză, iar părinții acestuia, un deputat și soția lui, l-ar lua și în vacanță cu ei, la munte, pe cheltuiala lor.
Amicul punea o vorbă bună pentru fiul unor oameni influenți, care se învârteau numai printre oameni mari. Mama elevului chiar îi transmitea, prin intermediul amicului, că n-o să-i meargă bine dacă îl persecută pe copil. Iubita îi cerea să nu-l lase repetent pe fiul unei prietene și îi dădea întâlnire cu condiția să îi spună că l-a trecut pe băiat.
Când să înceapă să citească a patra scrisoare, profesorul revine. Naratorul își ia inima în dinți și începe să susțină cauza unui elev folosind frânturi de fraze din scrisorile citite. Începe prin a-i aprecia și el corectitudinea, apoi trece la avantaje. Pricupescu își dă seama și se supără. Musafirul insistă, aducând ca argumente că e solicitat să-i dea meditatii copilului pentru o sumă mare de bani, că rudele sunt oameni influenți, cu putere.
Pricupescu se supără din ce în ce mai tare, astfel că naratorul încheie socotindu-l un dascal prost, un mare dobitoc.

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței ”Dascal prost”

Sursa foto
Dă clic și citește textul întreg !

Alte povestiri după schițele lui I.L.Caragiale:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

8 comentarii:

  1. Multumesc mai ajutat 🥵🥵🥵🥵🥵🥵🥵🥵

    RăspundețiȘtergere
  2. Și astăzi e valabilă povestea .Au mai ramas puțini,,dascăli proști,,care sunt foarte ,,apreciați,,de majoritatea elevilor,parintilor si ministerului educației care propune o fișă de evaluare semestrială a dascalilor de către elevi. Această fișă va evidenția toți ,,dascalii proști,,care vor nemulțumi elevii! Dacă acest proiect se materializează pot pentru care să spun:
    -Nene Iancule,ai fost depășit!
    Dacă e anonimă, semnez si eu
    Dascal Prost.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea asta nu este decât încă o pârghie pentru subminarea educației și învățământului. Nu mai este nevoie de ele, un popor de inculți și bădărani poate fi condus infinit mai ușor decât unul de oameni care știu să gândească și să se poarte.
      Semnat,
      Alt Dascăl Prost

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !