7 mai 2018

BACALAUREAT. Povestire pe scurt

de ION LUCA CARAGIALE

Într-o dimineaţă, tocmai când pleca de acasă, naratorului îi ieşi în cale madam Caliopi Georgescu. Cucoana venea să-i ceară un serviciu, ca dovadă că e un prieten adevărat al familiei sale. Îl luă la sigur, spunându-i că ştie ea că poate să-i ajute şi că ştie că e prieten cu profesorul de filosofie Popescu. Şi îl urcă în birjă, să meargă la el.

Madam Caliopi Georgescu avea trei copii: Virgiliu, Horaţiu şi Ovidiu. Primii doi erau studenţi la Facultatea de Drept în anul trei, respectiv în doi. Ovidiu dădea chiar acum examenul de bacalaureat şi dorea să intre în anul întâi, la aceeaşi facultate. Se împotmolise la disciplina Morala, unde avea nevoie de nota 6.
Mama socotea că profesorul l-a persecutat pe băiat, de i-a dat nota 3, tocmai la Morală, că  doar ea îi dăduse o educație bună. Naratorul  încercă să spună că mai bine ar fi mers d.Georgescu, ca tată, dar doamna spuse că acestuia nu-i pasă, că dacă era după el, rămâneau toţi trei băieţii fără bacalaureat. Şi îl duse până la casa d-lui Popescu.
Speranţa naratorului ca profesorul să nu fie acasă fu în zadar. Îl luă pe profesor pe departe şi îi spuse cu vorbe multe că e păcat ca un elev bun să nu ia bacalaureatul pentru nota de la un singur obiect. Că un tânăr vrea să înveţe Dreptul şi nu e tare la Morală. De parcă Morala ar avea vreo legătură cu cariera de avocat...
Profesorul îl privea aiurit şi atunci naratorul hotărî să apuce "boul de coarne". Îi spuse direct că a venit să îl roage să îi dea lui Ovidiu Georgescu nota 6 în loc de nota 3. Profesorul spuse că atunci trebuie să le dea notă de trecere la toţi elevii. Naratorul spuse să le dea la toţi, că toţi sunt de familie bună, iar profesorul, care era şi el de familie bună, promise că le dă la toţi, garantând cu onoarea lui de profesor.
Seara, naratorul fu invitat  la o masă festivă la familia Georgescu. Cucoana Caliopi îl sărută cu căldură pe cel mai mic dintre fii, apoi, oferind naratorului un pahar de şampanie, oftă, mulţumită că a luat şi al treilea bacalaureat.

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței ”Bacalaureat”

Dă clic și citește textul întreg !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !