29 aprilie 2018

AMINTIRI DIN COPILĂRIE (5) Pupăza din tei

de ION CREANGĂ

În fiecare dimineaţă de vară mama îl trezea cam cu sila pe Nică. Ea îl păcălea că are să-l pupe cucul armenesc, adică pupaza din tei, şi are să-l spurce.
Pupăza avea cuib într-un tei foarte bătrân şi scorburos, pe deal. Mama l-a trimis pe Nică la ţarină, să le ducă demâncare oamenilor care munceau acolo. În drum, băiatul a prins pasărea. A dus-o acasă şi a ascuns-o în pod.


După vreo două zile, mătuşa Măriuca a lui moş Andrei i-a spus mamei că Ion a furat pupaza. Pasărea era un adevărat deșteptător pentru tot satul.
Mama nu a crezut. Băiatul, auzind ce vorbeau cele două femei, s-a dus pe furiş în pod și a luat pasărea.  A pornit cu ea drept la târg, să o vândă.
La târg, un moşneag hâtru a pus mâna pe pasăre, chipurile s-o caute de ou, şi i-a dat drumul să zboare. Nică a început să ţipe la moşneag, să-i plătească pasărea. Acesta însă, i-a spus că pesemne îl mănâncă spinarea. Altul a zis să îl lase în pace că e băiatul lui Ştefan a Petrei din Humuleşti. Moşneagul i-a răspuns  că îl cunoaşte pe tată-său şi că l-a văzut chiar adineauri prin târg.
Nică a tăcut imediat, s-a strecurat printre oameni şi a luat-o la fugă spre Humuleşti. Pe drum, băiatul  se gândea că ar fi bine dacă ar scăpa tot aşa de mama şi de mătuşa Măriuca a lui moş Andrei.
Acasă, Nică a aflat de la fraţii lui că părinții lor erau la târg. În sat mătuşa Măriuca a sculat toată lumea în picioare din pricina pupezei.
Nici nu au terminat bine de vorbit, că se auzi cântând pupaza din tei. Soră-sa Catrina s-a mirat cum de or putea unii oameni să-i năpăstuiască pe alţii degeaba. Nică zicea și el tot așa, gândind în sinea lui că numai el ştie cât au pătimit și el și pasărea. Alt frate al lui Nică, Zahei, s-a şi dus la târg, să-i spună mamei bucuria despre pupăză.
A doua zi, mama a făcut plăcinte şi pui fripţi, a chemat-o pe mătuşa Mărioara şi, închinând şi câte un pahar de vin, s-au împăcat. Nică și-a pus bine burta la cale, apoi a fugit la scăldat, unde a stat toată ziua. Seara, a venit odată cu vacile de la păşune, şi a tras o minciună  că văcarul le-a scăpat din ocol şi le-a dus el singur la păscut, de aceea a întârziat. Mama l-a crezut, l-a lăudat şi l-a mai şi ospătat bine pe mincinosul care furase pupăza din tei.

* * *

Pentru a citi textul întreg al fragmentului, dă clic aici !

Urmează Amintiri din copilărie (6 ) La scăldat 

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

  1. Acest fragment e amuzant si interesant!Multumesc mult☆ A fost o mare placere sa ciresc acest fragment rezumat♡

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. După cum se vede încă din titlul blogului, aceasta este povestirea pe scurt. Cât despre referat, îți recomand să citești, de la pagina CUM SĂ ÎNVEȚI (sus, sub titlul blogului) articolul ”Rezumatul, recenzia, referatul, fișa de lectură”. Te va ajuta foarte mult!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !