Celebru pentru biografiile istorice scrise, Irving Stone a dedicat romanul ”Comoara grecilor” lui Heinrich Schliemann. Născut în Germania, într-o familie numeroasă și săracă, Schlieman a dat prima dovadă a tăriei și priceperii sale făcând avere în Rusia, apoi în SUA. Milionarul a primit cetățenie în ambele țări. A fost pasionat de creațiile lui Homer și a crezut în existența Troiei, în pofida specialiștilor care au contestat și existența lui Homer și pe cea a cetății. Autodidact, a învățat mai multe limbi străine și tot ce se putea învăța despre arheologie.
La vârsta de 47 de ani, Schliemann se hotărăște să se
însoare. Dar nu cu oricine. Cu o tânără, grecoaică, cultivată, dispusă să îi
stea alături în căutarea cetății. Îi este găsită fata, Sofia Engastromenos, și
se căsătorește cu ea. Între ei a fost o diferență de 30 de ani și o dragoste
adevărată. Cartea este povestea dragostei
lor desfășurată pe fundalul căutarilor arheologice, cu toate suișurile și
coborâșurile presupuse de această viață.
Irving Stone alternează cu mare măiestrie descrierea
naturii, a siturilor arheologice, cu istorisirea întâmplărilor palpitante pe care
le-au trăit cei doi, cu portretele personajelor, dar și cu minunate scene din
viața de familie și din viața socială a grecilor. Iată ce scrie autorul despre
felul în care văd grecii banalul (pentru noi) act de a mânca. Este vorba despre
prima masă la care a fost invitat Schliemann în familia Sofiei, într-o
duminică.
”Sofia fusese crescută într-un climat de respect pentru
mâncare și pentru ritualul preparării ei. Toți grecii împărtășesc acest
sentiment și fetițele erau inițiate în arta culinară încă de la vârsta de trei
ani, nu ca într-un joc, ci ca într-un adevărat ritual religios, deoarece în
Grecia, țară muntoasă, cu excepția roadelor bogate ale mării, hrana era greu de
procurat. ...
Înaintea celor două mese principale ale zilei, cea de
prânz și cea de seară, se rostea rugăciunea.
La vremea sărbătorilor religioase, Georgios Engastromenos făcea semnul
crucii deasupra pâinii, căci pâinea era simbolul lui Hristos.
Masa din
sufragerie era locul cel mai binecuvântat într-o familie de greci. Le făcea
mare plăcere să înfulece zdravăn sau să guste din toate felurile câte puțin.
...
Madame Victoria,
Sofia, Marigo și fata de la bucătărie, angajată să frece vasele în urma lor,
petreceau, toate laolaltă, multe ore la bucătărie, pregătind cratițele cu
delicioasele mâncăruri aromate, pe care le duceau apoi la cuptoarele brutăriei
comunale.
Aici, toate gospodăriile care nu aveau sobe potrivite sau
care nu voiau să sporească în casă zăpușeala de pe timpul verii, plăteau o taxă
pentru fiecare cratiță pusă la foc; asta numai după ce brutarul elibera
cuptorul, scoțând cu o lopată lungă porția zilnică de pâine și prăjituri. El
știa cu precizie câte minute trebuie să stea mâncarurile în cuptor.
În această dimineață, madame Victoria spuse:
- Bucură-te, Sofia, de plăcerea de a găti, fiindcă nu vei mai avea parte de ea.
- De ce?
- Pentru că bărbații cu stare nu le îngăduie soțiilor să stea în bucătărie. Ei angajează bucătari.
- Grecoicele bogate gătesc, așa că voi găti și eu. Bărbații greci sunt mândri de felul în care gătesc soțiile lor.
- Așa e! Pentru ei mâncarea este un element esențial al existenței. Numai că viitorul tău bărbat nu este grec, oricât de mult ar dori el să fie.
De mai bine de un ceas, familia ședea afară, în grădină,
împreună cu oaspetele, la umbra viței-de-vie. Bărbații beau ouzo – băutură
făcută din zeamă distilată de struguri, aromată cu anason, în care turnau
puțină apă rece, pentru a-i da o culoare alburie. La ouzo, Sofia și Marigo
serviră mezethakia – aperitive: tiropetes – mici triunghiuri fierbinți din
foietaj, umplute cu spanac și cu brânză feta; măsline uriașe, negre, marinate;
roșii condimentate, umplute cu orez; domadakia – mici găluște din carne
învelite în funză de viță; kalamaria – calmar murat; caracatiță prăjită; midii
umplute cu orez, stafide, condimente și pătrunjel; taramosalata – un sos făcut
din icre roșii cu usturoi; imam baialdi meze – felii subțiri de vinete, călite
în ulei de măsline, cu sos de roșii cu ceapă; și loukanika – felii de cârnat
picant. ...
Sosise clipa când trebuia să treacă toți în sufragerie,
unde era destul de răcoare, datorită obloanelor închise.
Sofia și Marigo o luară înainte pentru a pune farfuriile
cu supă de pasăre și cele cu avgolemono – sos de ou cu lămâie. Apoi o farfurie
cu barbuni prăjiți – pești mici cu dungi roșii, foarte căutați. Pe urmă Sofia
aduse bucăți de pui pane, după aceea o pulpă de miel cu pilaf de orez, fasole
verde și roșii în ulei cu lămâie. Salata era din păpădii asezonate cu mărar și
oregano, măsline și bucăți de feta – neasemuita brânză albă de capră. Ca
desert, serviră nuci muiate în miere de Hymettus caldă, loukoumades – clătite mici
umplute cu jeleu din petale de trandafir, portocale, cubulețe de baclava și, în
cele din urmă, băură cafea în ceșcuțe minuscule.
Reîntors în grădină, Schliemann își mângâie lanțul de aur atârnat la vestă și spuse:
- A fost un prânz demn de un rege! Europa n-are habar de cât de bine gătesc grecii.”
Acest (prea?) lung citat a fost preluat din volumul
”Comoara grecilor” de Irving Stone, apărut la editura Polirom în anul 2014.
Postarea participă la seria ”Citate favorite”, de la Suzana.
Autodidact? Ooo! Azi, si daca esti geniu... n-ai diploma, nu stii ce spui!
RăspundețiȘtergere*
Haha! Prea lung? Prea scurt.
Am citit ultima fraza si mi-am dat seama in fractiuni de secunda ca nu face parte din carte! :)) M-a prins "imaginea". Imi imaginam caldura verii, sufrageria racoroasa si... felurile de mancare!
Multumesc pentru acest "crampei" din Grecia care, cred, s-a schimbat mult.
Saptamana minunata iti doresc, Zina draga! ❤️
Alte vremuri... Totuși, nici pe el nu l-au luat mulți în serios, la început.
ȘtergereE o carte adorabilă, din care afli multe despre Grecia acelor vremuri dar și Turcia (Isarlâc, unde Schliemann a descoperit vestigiile cetății Troia, se află pe teritoriul Turciei). Tradiții, obiceiuri, îmbrăcăminte, relații între oameni. E un roman ”viu”, care reușește să te transpună în atmosfera timpului și a locului. Nici nu mai pomenesc de adevăratele aventuri ale descoperirilor arheologice!
Săptămână minunată să ai și tu, dragă Diana! ♥
PS. Unde e tigrulețul? :(
Foarte bine ai facut cu acest text. Nu am citit cartea, in Grecia nu am fost, insa am constatat ca fructele de la ei sunt mai parfumate!
RăspundețiȘtergereLa inceputul liceului mi-a trecut razant prin cap ideea ca mi-ar placea sa fiu arheolog! Nu are sens sa ma intreb cum ar fi fost...
Oricum masa si mie mi s-a parut regeasca!
Multumesc frumos draga Zina! O saptamana faina sa ai!❤️ 😘
:)) Și eu am vrut să fiu, când eram mică, doctor de pisici și de câini, apoi, prin liceu, m-am gândit un pic la geologie.
ȘtergereMă bucur că ți-a plăcut alegerea mea!
Să ai o săptămână excelentă, dragă Suzana!♥
Ne-ai introdus minunat in atmosfera,cu aceste citate care te fac sa-ti "ploua'n gura",
RăspundețiȘtergereprin inegalabilul talent al lui Irving Stone.Am fost destul de indecisa cand am luat
romanul,dar cand l-am inceput...nu ma mai putut opri !Mi se pare sclipitor !
Ma bucur ca ti-a placut ,draga Zina !
Iar eu îți mulțumesc că mi-ai oferit cartea, pe care o iubesc. Abia aștept să o recitesc, fiindcă prima oară am înghițit-o pe neăsuflate. ☺
ȘtergereSă ai o săptămână excelentă, dragă Natalia! ♥
Citesc cu interes tot ce imi cade sub ochi despre viata lui Schliemann. Aceasta carte mi-a scapat. Sau am omis eu sa sugerez celor care ma viziteaza sa mi se ofere cadou carti despre arheologi...
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Sigur, poți să o obții și în felul ăsta! :))
ȘtergereNumai bine!