1 martie 2021

CITATE FAVORITE (158) ”O zi din viața lui Ivan Denisovici” de Aleksandr Soljenițîn

 


Aleksandr Soljenițîn publică ”O zi din viața lui Ivan Denisovici” după opt ani de detenție în gulag și trei ani de domiciliu forțat. Nuvela îi aduce o binemeritată notorietate. Publică apoi în Occident două romane, ”Primul cerc” și ”Pavilionul canceroșilor”. În 1970 este răsplătit cu Premiul Nobel pentru Literatură. Din motivația juriului: ”Pentru forța morală cu care a continuat marea tradiție a literaturii ruse.”

În anul 1973, Aleksandr Soljenițîn publică, tot în Occident, ”Arhipelagul Gulag”, cronică amplă, în trei volume dense, a vieții (și morții) din lagărele din URSS. La începutul anului 1974, scriitorul este arestat și expulzat din țară. Din anul 1975, se stabilește în S.U.A., unde trăiește până în 1990, când revine în țara sa.

Aleksandr Soljenițîn a murit, la vârsta de 90 de ani, în anul 2008, la Moscova.

Ivan Denisovici Șuhov se află în al optulea an dintr-o condamnare de zece ani, primită pentru ”vina” de a fi căzut prizonier la nemți în timpul războiului. Aflăm ce gândește, ce spune și ce face deținutul, alături de tovarășii săi, timp de o zi, din clipa în care se trezește de dimineață, în frigul iernii siberiene, până când se ghemuiește sub pătura subțire și slinoasă, seara, la culcare.

”Șuhov trase afară lingura din pâslar. Ținea mult la lingura asta, străbătuseră împreună tot nordul, cu mâna lui și-a turnat-o în nisip dintr-un cablu de aluminiu.

Își scoase apoi căciula de pe scăfârlia rasă – oricât de frig era, nu-și putea îngădui să mănânce cu căciula pe cap – după care vârî lingura în strachină și amestecă zeama lungă ca să-și dea seama dintr-o ochire ce-a nimerit acolo...

Zi de zi ciorba era aceeași – depindea de leguma cu care era aprovizionat lagărul pentru iarnă. Anul trecut aduseseră la depozitul lagărului doar morcovi în saramură – așa că din septembrie până în iunie au ținut-o doar cu zeamă de morcovi. Iar acum au trecut la varză degerată.”

”Gerul nu slăbise. Pâcla înghețată de afară îl învălui pe Șuhov și-l făcu să tușească. Afară erau minus douăzeci și șapte de grade, în trupul lui treizeci și șapte. Acum – care pe care!”

”Gardienii și-au scos repede mănușile, le-au poruncit deținuților să-și desfacă pufoaicele (în care fiecare și-a pitit căldura din baracă) să-și descheie cămășile, și dă-i și pipăie cu degetele dacă nu cumva au tras pe ei vreo buleandră mai mult față de cele îngăduite. Un deținut are dreptul la două cămăși – una de piele, una deasupra, iar restul - jos! Cine avea pe el ceva în plus, se dezbrăca acolo, în plin ger.

Frigul s-a strecurat pe sub cămașă, pas de-l mai alungă acum. Degeaba s-a înfofolit cu grijă la plecare. Și așa îl durea al naibii spinarea pe Șuhov. S-ar culca într-un pat de spital și-ar zăcea. Nimic altceva nu și-ar dori.”

”- Măi, demult n-am mai avut viscol! spuse oftând letonul Kildigs.

- Da, viscol..., viscol..., mârâi echipa într-un oftat.

Când se abate viscolul pe meleagurile acestea, nu numai că nu-i scot la muncă, dar le e frică să-i lase până și afară din baracă: dacă nu se întinde o funie de la baracă și pân’la sala de mese e riscul să se rătăcească. Dacă pică unul degerat în zăpadă – ducă-se, nicio pagubă. Da’ dacă fuge?

Dacă stai și te gândești bine, de la viscolele astea n-ai niciun folos, de fapt: deținuții stau zăvorâți în baracă; cărbunii nu vin la timp, baraca-i în bătaia vântului; nu se aduce făină în lagăr – n-ai pâine; la bucătărie nu se mai descurcă. Și oricâte zile viscolește – trei sau o săptămână întreagă – toate ți le socotesc zile de odihnă și atâtea duminici după aceea trebuie să muncești.”

Volumul ”O zi din viața lui Ivan Denisovici” de Aleksandr Soljenițîn, a apărut la editura Humanitas, în anul 2020.

Sursa foto

Postarea participă la seria ”Citate favorite”, de la Suzana.

18 comentarii:

  1. Ce bucurie! Deși știam de Soljenițîn militant anticomunist inițial am fugit de el. Când în colecția Cotidianul am citit Pavilionul canceroșilor, m-a cucerit definitiv cu scriitura sa. Cartea ce-o prezentați am citit-o descărcată după net. Deși sunt realități crude, tot foarte frumoasa e. Mulțumesc mult, Zina! O primăvară frumoasă! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Prima carte scrisă de el pe care am citit-o a fost ”Arhipelagul Gulag”. A fost mai mult documentară și extrem de voluminoasă. M-a speriat și pe mine, dar uite că am mai încercat o dată și bine am făcut!

      Primăvară frumoasă, dragă Ina! ♥

      Ștergere
  2. Am gasit si eu cartea in format PDF.
    Multumesc de recomandare!
    Iti doresc o primavara minunata, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare plăcere, Ella! Mă bucur că ai găsit-o.

      Primăvară cu bucurii și sănătate!

      Ștergere
  3. O carte cu adevărat deosebită. Am citit-o imediat după 1990, când au început să apară și pe la noi cărțile „interzise” în vechiul regim. Abia atunci au început oamenii să se mai dumirească ce a fost cu acel cumplit Gulag. Dar și cu nenorocirile care au fost și pe la noi.
    Mulțumesc mult pentru prilejul de aducere aminte.
    Numai bine și... La mulți ani de Mărțișor! :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Citatele selectate de dumneavoastră mi-au amintit de cartea lui Viktor Frankl "Omul în căutarea sensului vieții." Vă doresc o primăvară frumoasă, pe măsura sufletului dumneavoastră mare! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, Roxana!


      Primăvară cu bucurii și sănătate! ♥

      Ștergere
  5. Cititnd, aveam senzatia ca ma cuprinde frigul, ca-mi vajaie vantul pe la urechi si-mi simt inghetate mainile si picioarele in timp ce matele imi chioraie! E fantastic cat de bine transmite "stari".
    Saptamana minunata iti doresc, Zina draga! ❤️
    La multi ani de Martisor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este un maestru al cuvântului și și-a meritat pe deplin premiul Nobel pentru Literatură.


      Primăvară cu bucurii și sănătate! ♥

      Ștergere
  6. Daa,desi e Martisor,trebuie sa ne aducem aminte de suferintele din Gulag (de fapt este
    culac ce se traduce pumnul !)si din alte locatii de la noi si de la altii,pentru a NU
    se repeta.Cred ca Nobel-ul e demn de el !Are o forta in orice cuvant,orice fraza greu
    de egalat;am citit intai Pavilionul cancerosilor,si am perceput sensibilitatea,
    intelegerea suferintei sufletesti,pe langa cea trupeasca.
    Multumesc,draga Zina,pentru celebrarea acestui mare scriitor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Denumirea ”Gulag” este un acronim al cuvintelor din limba rusă care în românește înseamnă ”Administrația Generală a Lagărelor de muncă forțată”. Dar se potrivește și cu imaginea propusă de tine: ”pumnul”. Arhipelag i-a spus pentru că aceste lagăre erau răspândite prin Siberia ca o multitudine de insule într-un ocean.

      Am fost impresionată de suferința îndurată acolo de oameni, cel mai adesea condamnați pe nedrept, și de aceea am făcut această recenzie.

      Sănătate și numai bine, dragă Natalia!

      Ștergere
  7. Militarii sovietici căzuți prizonieri au fost considerați trădători. Mulți dintre ei au fost executați când au fot eliberați din lagăre. Pe Frontul de Est, un militar german a povestit că unii dintre militarii sovietici au refuzat să se predea când au fost înconjurați, preferând să se arunce în aer cu ajutorul unei grenade.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cumplit este sa traiesti asa ceva. Oamenii astia au avut o forta cu totul iesita din comun pentru a rezista intr-un astfel de spatiu. Si totusi mintea refuza sa accepte ca sunt fiinte care distrug oameni in felul acesta...
    Nu am citit-o, o sa o caut si eu. Multumesc pentru recomandare, draga Zina!
    O primavara frumoasasa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum, nu i-au ajuns pe naziști și lagărele lor de exterminare.

      Primăvară frumoasă, cu sănătate și liniște!

      Ștergere
  9. Me gusta que recomienden libros y los suelo buscar. El último que he leido Primavera extremeña una buena recomendación de otra amiga bloger.
    Tremendo lo que puede soportar el ser humano y la crueldad también que temenos en el interior y lanzamos sobre otros.
    Buen marzo Zinaida. Cuídate.
    Un abrazo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Me alegra que aprecie mi recomendación. Si navega por el blog, encontrará más recomendaciones de muy buenos libros.
      ¡Que tengas una buena primavera, Laura!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !